Ajankohtaista

Miksi juuri nyt kannattaa perustaa eApteekki?


Verkkoapteekki vastaa asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin ja tarjoaa apteekeille mahdollisuuden kasvattaa liiketoimintaansa sijainnista tai koosta riippumatta. Apteekkariliiton vetämän eApteekki-hankkeen tavoitteena on tarjota suomalaisille maailman parasta lähiapteekin palvelua, myös digitaalisesti. Uuden verkkopalvelun onkin tilannut jo yli 200 apteekkia. ”Apteekin pitää vastata asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Jos asiakas haluaa asioida verkon välityksellä, onnistuu se myös omassa lähiapteekissa. Uusi digitaalinen alusta mahdollistaa uusien palveluiden ideoinnin verkkoon”, Sodankylän apteekkari Marjo Rajamäki kertoo.

Oletko harkinnut verkkoapteekin perustamista? Entä miksi juuri nyt on hyvä hetki suomalaisapteekille perustaa eApteekki?

Uusi verkkoapteekkikonsepti avataan apteekkien sisäiseen käyttöön huhtikuun lopusta alkaen ja kuluttajille myöhemmin keväällä apteekin oman aikataulun mukaan. Sodankylän apteekkari Marjo Rajamäki on ollut kehittämässä uudelle digitaaliselle alustalle rakennettua verkkoapteekkia ja tuntee siksi sen tuomat hyödyt apteekille.

”Verkkoapteekki tarjoaa apteekeille mahdollisuuden kasvattaa liiketoimintaansa sijainnista tai koosta riippumatta. Lisäksi uusi digitaalinen alusta mahdollistaa uusien palveluiden ideoinnin verkkoon”, Rajamäki kertoo.

Tulevaisuudessa apteekkien on pystyttävä hänen mukaansa yhdistämään lääkkeen ympärillä oleva palvelu myös verkkoon.

”Toivon, että palvelu verkossa ei olisi jatkossa kasvotonta, vaan että sielläkin olisi oma farmaseutti, jonka kanssa asiakas voi asioida”, Rajamäki kertoo.

Uusi eApteekki helpottaa reseptilääkkeiden ostamista verkosta

Tällä hetkellä verkkoasiointi onnistuu Suomessa yli sadassa apteekissa. Uuden eApteekki-hankkeen myötä määrä vähintään kaksinkertaistuu ja maassamme palvelee vuoden loppuun mennessä yli 220 verkkoapteekkia.

Aika verkkoapteekille on nyt otollinen, sillä Apteekkariliiton Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan 34 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että apteekissa voi asioida myös verkossa.

”Uuden alustan myötä verkkoapteekkitoiminta on aloitettavissa kohtuullisin kustannuksin ja sen ylläpito ja käyttö on helppoa. Lisäksi uusi verkkoapteekkialusta helpottaa reseptilääkkeiden ostamista verkosta, ja myöhemmin tänä vuonna myös lääkkeiden ostaminen toisen puolesta on mahdollista sähköisen valtuuden perusteella”, kertoo hankepäällikkö Iiro Salonen Suomen Apteekkariliitosta.

Uusi verkkoapteekki on integroitu kaikkiin apteekkijärjestelmiin. Sen sujuva toiminta on varmistettu huolella Pharmadatan Salix- ja pd3-järjestelmissä. Tietojen siirrossa järjestelmien välillä käytetään Apteekkariliitolle toteutettua integraatioalustaa, joka mahdollistaa apteekkijärjestelmien kytkeytymisen verkkokauppaan turvallisesti ja luotettavasti.

”Integraatioalusta tarjoaa apteekkijärjestelmille rajapinnan, jota käyttämällä ne voivat siirtää tietoja verkkokaupan kanssa. Alustan kautta verkkokauppaan päivittyvät tuotetiedot ja hinnat, tuotteen saatavuustiedot, verkkokauppatilaukset sekä reseptitilausten käsittely- ja perumistiedot”, Salonen sanoo.

Integraatioiden lisäksi Pharmadatan Service Desk tukee myös uutta verkkokauppa-alustaa.

Keskiössä henkilökunnan koulutus

Ensimmäiset uudet verkkoapteekit avataan apteekkien sisäiseen käyttöön ja testaukseen huhtikuun lopulla. Kuluttajat pääsevät asioimaan verkkoapteekeissa myöhemmin keväällä. Jos omaan apteekkiinsa harkitsee verkkoapteekkia, onnistuu sen käyttöönotto helposti.

”Ensin apteekki tekee sopimuksen Solteqin kanssa verkkokaupan käyttöönotosta ja apteekkijärjestelmätoimittajan kanssa integraatiosta. Tämän jälkeen Solteq perustaa apteekille Magento-verkkokaupan ja apteekkijärjestelmätoimittaja aktivoi järjestelmäintegraation apteekin kanssa sovittuna päivänä. Kun integraatio on tehty, verkkokaupan käyttöä harjoitellaan käytännössä”, kertoo Salonen ja jatkaa:

”Testaukseen ja henkilökunnan koulutukseen pitää varata riittävästi aikaa. Kun verkkokauppa on avattu apteekille, menee vähintään muutama viikko ennen kuin se voidaan avata asiakkaille.”

Uusia palveluja ja parempi asiakaskokemus

Sodankylän apteekkari Marjo Rajamäki oli verkkoapteekin kehitystyössä mukana tuomassa esiin apteekkarin näkemyksiä ja kehitysideoita. Verkkoapteekki kun on ollut Sodankylässä jo vuodesta 2014.

”Verkkoapteekin avulla voimme palvella asiakkaitamme paremmin, sillä tänä päivänä ihmiset asioivat yhä enenevissä määrin verkossa – muut toimialat ovat opettaneet heitä siihen. On tärkeää, että myös apteekit ovat siellä missä asiakkaat, jotta pystymme vastaamaan heidän muuttuviin tarpeisiinsa”, sanoo Rajamäki.

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli