Ajankohtaista

Apteekkijärjestelmä lisää kannattavuutta

 

Sulkava on kuin pieni italialainen vesistöjen ympäröimä kylä, joka herää eloon soutujen ja Suomi meloo tapahtuman aikoihin. Keskellä kylää sijaitsee apteekki, jonka apteekkarina Anu Rasi-Leskinen aloitti reilu vuosi sitten. ”Ihmisten toimintaa tukevalla apteekkijärjestelmällä varmistamme kannattavan apteekkitoiminnan”, Anu toteaa. Tämän vuoden helmikuussa apteekkiin vaihdettiin pd³-järjestelmä.

Uuden järjestelmän käyttöönotto kannattaa

Ennen uuden järjestelmän käyttöönottoa tietoa siivottiin Pharmadatan projektipäälliköiden toimittaman listan avustuksella pois vanhasta tietojärjestelmästä. Tämän jälkeen Pharmadatan asiantuntijat siirsivät ajantasaisen tiedon uuteen järjestelmään. Vaihdon vuoksi apteekki ei ollut hetkeäkään kiinni.

”Jos tuntuu, että toimintatavat eivät ole enää palvele tätä hetkeä, tulee ne käyttöönotossa käytyä läpi. Samalla tulee siivottua myös sellaiset tuotteet ja asiakkuudet, jotka olivat jääneet sinne vuosien saatossa lojumaan Vaihto voi tuntua työläältä, mutta se kannattaa tehdä!”, Anu toteaa.

Itsenäinen apteekki

Apteekin toiminnassa on Anun mukaan järjestelmänvaihdoksen myötä siirrytty ”turhasta näpräämisestä” suurempien kokonaisuuksien hallintaan. ”Johtaminen tapahtuu arjessa ja koko henkilökunta osallistuu toiminnan suunnitteluun. Ihmisiä johdetaan tunteella – merkitysten kautta”, Anu kertoo ajatusmallistaan, jossa ihmisten ja merkitysten johtaminen on tärkeämpää kuin numerot Excelissä.

Esille keskustelussa nousee myös apteekki itsenäisenä toimijana. ”Haluamme pysyä itsenäisenä apteekkina. Apteekkarina minulle on merkityksellistä, että tiedot ovat tallessa pd³-järjestelmässä, eivätkä kaupallisella toimijalla. Arvostan lisäksi sitä, että niiden hallinnoinnista vastaa Pharmadata, Apteekkariliiton tytäryhtiö”, Anu selkeästi toteaa.

Tehoa ja toimintaa – yhden henkilötyövuoden verran

Sulkavan apteekki on reseptipainotteinen apteekki, jossa ihmislääkkeiden lisäksi toimitetaan lääkkeitä lampaille, hevosille, lehmille ja koirille. Kesällä itsehoitolääkkeiden myynti on suurta ja magnesium on ehdoton hittituote.

Reseptinkäsittely on apteekissa nopeutunut pd³-järjestelmän avulla. Nopeus näkyy yksittäisten reseptien toimituksessa ja korostuu erityisesti tilanteissa, joissa asiakkaalla on useampi resepti. ”Viranomaisnäkymät kuten resepti näkyvät pd³:ssa selkeästi yhdellä näytöllä, eikä sitä tarvitse ohjelmassa selailla ja käännellä. Procurossa edelliset toimitukset ja interaktiot näkyvät erittäin selkeästi – kyseessä ei ole mikään neuvonnan kevytversio”, Anu toteaa kaikkien kolmen markkinoilla olevan järjestelmän käyttökokemuksella.

”Järjestelmänvaihdon myötä toiminta on tehostunut yhden henkilötyövuoden verran. Samalla henkilökunnalle on vapautunut aikaa myyntityöhön ja markkinointiin sekä hoitokotiyhteistyöhön”, Anu lopuksi toteaa.

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli