
”Asiakkaan saama ja kokema arvo on meidän toimintamme perusta”, Pharmadatan toimitusjohtaja Ilkka Toivola avasi Pharmadata-päivän. Historian ensimmäinen Pharmadata-päivä keräsi mahtavan sadan apteekkilaisen osanottajajoukon. Tilaisuudessa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja sekä ajankohtaisena aiheena FiMVOn toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkosen esitys lääkevarmennuksesta ja sen etenemisestä.
Arvo syntyy toimintaympäristön tuntemisesta ja yhteisestä päämäärästä
”Arvon tuottaminen apteekeille ja apteekkien asiakkaille on yksi keskeisistä tekijöistä Pharmadatan toiminnassa. Apteekin ja apteekin asiakkaiden tilanteen, toiminnan sekä tavoitteiden ymmärtäminen ja niihin sopivien ratkaisujen rakentaminen ohjaavat toimintaamme. Uskomme että yhteisen päämäärän saavuttaminen ja onnistuminen toteutetaan oikeanlaisilla palveluilla ja tuotteilla”, toimitusjohtaja Ilkka Toivola valotti avauspuheenvuorossaan.
Apteekkijärjestelmä – arvon tuottamisen ytimessä
”Keväällä eräs apteekkari ihmetteli jonojen merkittävää lyhentymistä. Tarkastettuaan järjestelmästä asiakasmäärät ja myynnin, hän totesi reseptinkäsittelyn nopeutuneen 30 %. Apteekkijärjestelmä pd³ oli tuottanut apteekille konkreettista arvoa”, Ilkka totesi puheenvuorossaan.
Tämän vuoden aikana kaksi uutta apteekkia on aloittanut toimintansa Salix – apteekkijärjestelmällä. Vaikka Salix on ollut markkinoilla pitkään, sen kehitystyö jatkuu ja lakisääteisten ominaisuuksien lisäksi siihen on tulossa mm. korttikirjautuminen ja Ropo-palvelu. ”Salixia ei ole unohdettu, tuemme sitä niin kauan kuin on käyttäjiä, vähintään viisi vuotta”, Ilkka leikkasi huhuilta siivet.
Potkua prosesseihin
”Kun asiakas tulee tiskiin, farmasistin tulee tietää hänestä mahdollisimman paljon”, myyntijohtaja Juha Aintila totesi oman esityksensä alussa ja jatkoi ”asiakkaillamme on saatavilla ja käytettävissä nykyaikaiset ja helppokäyttöiset lääke- ja tuoteneuvonnan työkalut. Näiden avulla apteekin on helppo nostaa asiakas keskiöön – lääketurvallisuutta ja dokumentaatiota unohtamatta.”
Apteekkien laskutusta helpottaakseen Pharmadata on yhdistänyt osaamisensa Ropo Capitalin kanssa. Prosessissa apteekki tekee itse laskutusaineistonsa ja siirtää sen jälkeen materiaalin Ropo-palveluun. Ulkoistetun palvelun avulla apteekki säästää omia resurssejaan ja tehostaa saatavien kiertonopeutta. ”Kaikkea ei tarvitse tehdä itse!” Juha totesi napakasti.
”Haluaisitko apteekkijärjestelmän syväosaajan apteekkiisi? Tarvitsetko apua muuttoon tai toiminnan tehostamista tunnuslukujen avulla?” palvelujohtaja Riia-Liisa Rasimus kysyi omassa esityksessään.
Pharmadatan palveluliiketoiminta auttaa apteekkia johtamisessa ja asetettujen päämäärien saavuttamisessa. Riia-Liisa esitteli tästä esimerkkinä pääkäyttäjävalmennuksen, jossa osallistujat saavat laajan tietopaketin apteekkijärjestelmästä ja sen toiminnasta, pulmatilanteiden ratkaisuista ja hallinnasta. Lisäksi valmennettavat perehtyvät laitteistoihin ja niiden ylläpitoon sekä saavat tietoa järjestelmän uusista toiminnoista ja tuotekehityksestä. ”Kuljemme rinnallasi ja rakennamme arvoa asiakkaillesi”, Riia-Liisa kiteytti palveluiden toiminta-ajatuksen.
Suojaamme suomalaisia lääkeväärennöksiltä
”Lääkkeiden laillinen jakelukanava on turvattava lääkeväärennöksiltä!” Maija Gohlke-Kokkonen, FiMVOn toimitusjohtaja avasi oman puheenvuoronsa.
Turvallisuutta lisäämään on tehty paljon yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Merkittävää on mm. reseptilääkepakkauksiin lisätyt turvamerkinnät ja yksilöitävät tunnisteet, jotka syötetään jatkossa Euroopan laajuiseen tietokantaan kansallisten järjestelmien kautta. Näitä serialisoituja pakkauksia löytyy jo jakeluketjusta.
Esityksessään Maija kävi läpi lääketeollisuuden, jakelevien tukkujen ja apteekkien velvollisuudet. Apteekin velvoitteita ovat tunnisteen kirjaaminen ulos järjestelmästä toimitustilanteessa sekä poistaminen järjestelmästä, kun kyseessä on tutkimuslääke, pakkaus jota ei voida palauttaa tai viranomaisen pyytämä näyte.
”Ensimmäiset pilottiapteekit on kytketty järjestelmään FiMVOn puolelta. Seuraavaksi järjestelmää pilotoidaan muutaman viikon ajan. Tämän jälkeen muut apteekit liitetään mukaan vaiheittain. Tavoitteena on, että kaikki apteekit ovat järjestelmään kytkettyinä lokakuun loppuun mennessä”, Maija kertoo projektin etenemisestä.
Apteekki tuottaa arvoa hoitokodeille ja kotihoidoille
Apteekkari Markku Ylinen toi omassa puheenvuorossaan esille apteekin tuottamaa arvoa kotihoito- ja palvelutaloasiakkaille. ”Apteekki tarjoaa heille peruspalvelut, kuten lääkkeiden jaon annoksiin tai annosjakelun sekä lääkemääräysten hallinnan. Tähän sisältyvät niin soveltuvuuden, päällekkäisyyden ja yhteisvaikutusten tarkastaminen kuin lääkityskortit ja lääkemääräysten uusiminen. Kuljetamme myös lääkkeet asiakkaalle”, Markku kertoi. Edellistä tukemaan apteekki järjestää mm. seurantapalaverit, laadun seurannan ja lääkejätteiden vastaanoton sekä henkilöstön perehdytyksen ja koulutuksen.
Arvoketjuun liittyy kiinteästi myös toimitusvarmuus, lääkkeiden tietokannat toimitustietoineen sekä ammatilliset lääkkeiden arviointipalvelut. ”Tuotamme lisäksi arvoa sillä, että annamme laskutusasiakkaille maksuaikaa ja palvelua tarjotaan ilman asiakkaan volyymiin sitoutumista”, Markku valotti lopuksi arvon tuottamista.
EasyMedi 3.0 – Apteekin tilauspalvelun uusi aika
EasyMedi on apteekkien käytetyin tilauskanava. Tällä hetkellä palvelua tarjoaa lähes 230 apteekkia ja tilauksia tehdään sen kautta noin 45 000 asiakkaalle.
”Uusi EasyMedi 3.0 on pilottivaiheessa. Olemme kehittäneet ohjelmistoa apteekin ja tilaajan toiminnan tehostamiseksi. Uudistuksia on tehty sekä tilaaja- että käsittelijäpuolelle”, tuotepäällikkö Harri Havulinna kiteytti uudistusta, ja täsmensi ”tilaajapuolella ohjelmassa on jatkossa mm. tuotekuvat, jotka helpottavat tuotteen valinnassa. Näin tilaamisesta tulee helpompaa ja selkeämpää. Lisäksi erittäin tärkeä uudistus on, että tilausten keskeneräisyydet listataan suoraan tilauksia avaamatta, ryhmiteltynä keskeneräisyyden syyn mukaan, asiakas- ja tuoterivikohtaisesti.”
”Tilausten käsittely sujuu EasyMedillä joustavasti. Uuden version avulla tilausten vastaanottaminen ja käsittely tehostuvat entisestään. Kehitystyötä on tehty pitkälti teiltä, asiakkailtamme, saatujen palautteiden perusteella”, Harri totesi ja jatkoi humoristisesti ”toki joitakin ominaisuuksia olemme itsekin keksineet.” Ennen kuin Harrin puheenvuoro oli päättynyt, ensimmäiset EasyMedi 3.0 tilaukset olivat jo tulleet tekstiviestillä Pharmadatalle.
Seuraava Pharmadata-päivä
”Oli hienoa saada tietoa tietojärjestelmästä ja sen päivityksistä.”
”Oikein kiva tapahtuma myös verkostoitumisen kannalta.”
”Kiitos antoisasta koulutuspäivästä! Näissä käyn jatkossakin mielelläni”, olivat osallistujilta saatuja palautteita päivästä.
Seuraava Pharmadata-päivä pidetään 20.3.2019. Ajankohta kannattaa laittaa jo nyt kalenteriin, aiheet ja aikataulu tarkentuvat loppuvuodesta.
Ennen seuraavaa Pharmadata-päivää, olet lämpimästi tervetullut mukaan Pharmadata-kiertueelle, Apteekkilaisten Omapäivään 5.10.2018 ja tapaamaan meitä Farmasianpäiville. Tulemme myös mielellämme tapaamaan sinua ja keskustelemaan siitä, kuinka voimme tuottaa arvoa sinun apteekillesi.
Lisätietoja
Myynti: Suvi Karhula puh. 040 683 4700 tai myynti@pharmadata.fi
Palvelut ja koulutus: Riia-Liisa Rasimus, puh. 0500 218119, riia-liisa.rasimus@pharmadata.fi