
Lääketurvallisuus ja korkeatasoinen lääkeneuvonta apteekeissa
Harvemmassa apteekissa farmasisti kuulee asiakkailta kysymyksiä lääkkeiden aitoudesta. Suomessa on korkea luottamus lääkkeiden turvallisuuteen ja alkuperään, jatkossakin tästä halutaan pitää kiinni.
EU:n alueella lääketurvallisuuden varmistamiseksi on laadittu lääkeväärennösdirektiivi, jonka tavoitteena on estää lääkeväärennösten pääsy lailliseen lääkejakeluketjuun. Direktiivin mukainen lääkevarmennusjärjestelmä tulee ottaa käyttöön helmikuuhun 2019 mennessä. Meillä siirtymistä organisoi FiMVO eli Suomen lääkevarmennus Oy, jonka mukaan maamme on valmiina siirtymään uuteen järjestelmään etuajassa.
Ensimmäiset direktiivin mukaiset pakkaukset onkin luettu tukussa jo elokuun lopussa Pharmadatan SecureMedi ohjelmalla. Ensimmäisissä Salix- ja pd³ –apteekeissa pakkausten lukeminen aloitettiin syyskuussa.
Järjestelmän piirissä olevissa apteekeissa ja tukuissa ohjelmistot tarkistavat lääkepakkauksen tunnisteen avulla pakkauksen myyntikelpoisuuden. Kun pakkaus sitten luovutetaan asiakkaalle, merkitsee ohjelmisto pakkauksen toimitetuksi maakohtaiseen tietokantaan mistä tieto välitetään Euroopan keskustietokantaan – Eurooppa Hubille. Tämä kaikki tapahtuu asiakaspalvelua häiritsemättä – lääketoimituksen taustalla.
Salix- ja pd³-apteekissa lääkevarmennus onkin osa laajempaa kokonaisuutta, toimitusneuvontaa.
Toimitusneuvonta – olennainen osa lääkevarmennusjärjestelmän toteuttamista
Toimitusneuvonta on pd³-ohjelmiston uusi toiminnallisuus, joka tukee apteekissa annettavaa lääkeneuvontaa ja lisää asiakkaan lääketurvallisuutta. Toimitusneuvonta on jo nyt kytkettävissä päälle kaikissa pd³-apteekeissa.
Salix-apteekeissa lääkevarmennusjärjestelmä on toteutettu reseptintoimituksen ”viivakooditarkistuksen” taustalle. Salix apteekeille järjestelmän levittäminen aloitetaan lokakuussa.
Lääkevarmennuksen käyttöönotto toteutuu FiMVOn suunnitteleman aikataulun mukaisesti marraskuun loppuun mennessä.
”Ajattelin aikaisemmin, että lääkevarmennuksen käyttöönotto pitkittää lääkkeen toimittamista asiakkaille. Eihän näin käynytkään! Toimitusneuvonta on erittäin nopea ja selkeä. Tuntuu jopa oudolta, että sitä ei ole joskus ollut!” proviisori Anniina Pertovaara Seitsemän Veljeksen Apteekista toteaa muutaman tunnin käyttökokemuksella. Järjestelmä tunnistaa lääkkeen viivakoodilukijalta ja avaa sen toimitusikkunaan, reseptintoimituksen kohdasta tai kursorin sijainnista riippumatta.
Nurmijärvellä sijaitseva Seitsemän Veljeksen apteekki on kuuluista teknologian kehittämisestä ja digitalisaatiosta. Apteekkari Eeva Teräsalmi on ensimmäisten apteekkareiden joukossa muun muassa ottanut käyttöön varastoautomaatin, verkkokaupan ja noutolokeron. Oven suussa Eero-robotti neuvoo asiakkaita.
”Toimitusneuvonta –työkalu helpottaa asiakkaan neuvontatyötä apteekissa. Kaikki asiakkaan lääkitykseen ja sen neuvontaan liittyvät tiedot näkyvät nyt samassa ikkunassa”, Anniina tyytyväisenä toteaa. Lääkityksen perustietojen lisäksi asiakkaan kokonaispalvelua tukemaan on näytölle tuotu mm. reseptin uusiminen ja hintaneuvonta, hoito-ohjeet ja hoidossa huomioitavat seikat.
”Toimitusneuvonta ikkunassa tietoa ei tarvitse haeskella, vaan voin samalla käsitellä pakkauksia ja käydä asiakkaan kanssa läpi annostelu- ja asiakasohjeita. Osana turvallista lääkehoitoa voi samalla myös tarkastaa Procuron avulla lääkkeiden interaktiot”, Anniina kehuu Toimitusneuvonta -työkalua. Vajaan kahden tunnin käyttökokemuksen jälkeen farmaseutti Elias Ainonen Farmanialta vahvistaa Anniinan kommentit: ”Kun kaikki tieto on heti näytöllä, asiakaspalvelussa ei synny esim. kiusallista hiljaisuutta tietojen odottelusta. Piippaus vaan ja tiedot ovat siinä. Todella helppoa ja nopeaa.”
Lääketurvallisuutta vahvistamaan ja selkeyttämään Salix-apteekkeihin on tulossa myös toimikorttikirjautuminen, pd3-apteekeissa tämä on ollut käytössä jo pitkään. Toimikortilla kirjauduttaessa järjestelmä tunnistaa automaattisesti toimituksen suorittaneen henkilön.
Pakkauksella on väliä – aito ja oikea lääkitys asiakkaalle
Lääketurvallisuuden varmistamiseksi pakkaus kirjataan ulos järjestelmästä aina mahdollisimman lähellä lääkkeen käyttäjää. Lisäksi lääkepakkauksen turvaominaisuudet, kuten pakkauksen yksilöllinen tunniste sekä peukaloinnin paljastava mekanismi, tulee olla luovutushetkellä ehjät.
”Uudistuksen myötä kaikkiin EU-alueella liikkuviin lääkepakkauksiin tulee 2D-viivakoodi. Toistaiseksi tällaisia serialisoituja pakkauksia on vielä kovin vähän liikkeellä. Uusiin pakkauksiin sopivia 2D -lukijoita olemme toimittaneet apteekkeihin jo parin vuoden ajan ”, tuotejohtaja Jukka Nurmi Pharmadatalta toteaa.
”Yksilöidyt pakkaukset lisäävät turvallisuutta ja tarvittaessa lääkkeen takaisinveto helpottuu”, toteaa Anniina apteekkilaisen näkökulmasta. ”Mikäli toimitetuissa lääkkeissä jatkossa ilmenisi esimerkiksi jälkeenpäin jokin vika, pystyisimme apteekkijärjestelmän avulla jäljittämään, kenelle lääkkeet ovat menneet ja välittämään tiedon asiakkaalle”, Anniina jatkaa.
”Suurin asia tässä apteekkilaisen näkökulmasta ehkä onkin jokaisen lääkepakkauksen uloskirjaus eli piippaus. Ajatuksena se tuntuu työläältä, mutta 2D-lukijan tarkastaessa lääkkeen turvakoodia, farmasisti saa vielä varmistuksen, että toimitettava lääke on oikea ja sama mitä asiakkaan reseptillä lukee. Asiakkaamme ovat hyvissä ja turvallisissa käsissä”, Anniina toteaa muutoksen hyödyistä.