Ajankohtaista

Pääkäyttäjä on aina askelen edellä

Apteekki Ideaparkin farmaseutti Petri Niskanen on yksi viidestäkymmenestä Pharmadatan Pääkäyttäjä-valmennukseen osallistuneista. Koulutus on antanut Niskaselle paljon. ”Itse järjestelmän syvällisemmän ymmärryksen lisäksi opin paljon myyntiin ja raportointiin liittyviä uusia asioita. Sain myös paljon hyviä käytännön vinkkejä arkeen.”

Kaipaatko syvällisempää ymmärrystä apteekkijärjestelmäsi toimintalogiikasta? Oletko avoin ja auttavainen luonne, joka haluaa jakaa tietoa ja ymmärrystä myös kollegoille? Entä haluaisitko kenties kehittää projektijohtamisen taitojasi?

Apteekki Ideaparkin farmaseutti Petri Niskanen vastasi kysymyksiin ”kyllä”. Niskasta oli jo pitkään kiinnostanut pd3:n syvällisempi ymmärrys. Niinpä hän ilmoittautui apteekkarin suostumuksella Pharmadatan järjestämään kolmepäiväiseen Pääkäyttäjä-valmennukseen.

”Meillä on oikeastaan aina ollut apteekissamme sellainen tilanne, että minulta on tultu kysymään neuvoja käyttöjärjestelmään liittyvissä asioissa. Näin oli silloinkin, kun muutama vuosi sitten vaihdoimme Salixista pd3:een. Jos en ole osannut suoralta kädeltä neuvoa, olen selvittänyt asioita. Tykkään jakaa tietoa ympärilleni”, Niskanen kertoo.

Hän odotti saavansa valnennuksessa tarkempaa tietoa apteekkiohjelmiston toiminnasta: Miten se toimii ja miksi? Mitkä asiat vaikuttavat toisiinsa? Vaikka apteekkityössä suurin osa ajasta menee reseptinkäsittelyyn, Niskanen oli kiinnostunut tietämään, mitä muuta informaatiota pd3:sta on mahdollista saada irti.

”Pääkäyttäjä-valmennukseen kannatti osallistua, olen saanut siitä irti paljon. Itse järjestelmän laajemman ja syvällisemmän ymmärryksen lisäksi olen saanut paljon esimerkiksi myyntiin ja raportointiin liittyvää tietoa, joka oli minulle uutta. Olen saanut hyviä käytännön vinkkejä, joista on hyötyä arkityössä.”

 

Koulutus tarjoaa uusinta uutta

Pharmadatan järjestämä Pääkäyttäjä-valmennus on kolmepäiväinen. Valmennuspäivien välillä on neljästä kuuteen kuukautta, jotta koulutuksessa voidaan tarjota osallistujille viimeisintä, päivitettyä tietoa ja uutuuksia. Järjestelmät kun kehittyvät jatkuvasti.

Valmennukseen voivat osallistua farmaseutit, proviisorit sekä tekninen henkilökunta. Tähän mennessä osallistujia on ollut noin 50 henkilöä.

Pääkäyttäjä-valmennus pureutuu tietojärjestelmien lisäksi laajemmin apteekkialan ict-ympäristöön ja -logiikkaan, liiketoimintaan, uutuuksiin ja varastonhallintaan. Toisena valmennuspäivänä mukana on aina myös vaihtuva osio, jonka aihe voi olla vaikkapa Presto tai GDPR. Kolmas kerta painottuu projektijohtamiseen ja taloushallinnon raportointiin. Osallistujat saavat myös itse toivoa sisältöjä koulutukseen.

”Pääkäyttäjä-valmennus tarkoittaa sitä, että valmennamme apteekista yhden tai useamman henkilön, joka saa syvempää tietoa apteekkijärjestelmästä ja -maailmasta. Hän oppii, millaisia vaihtoehtoisia tapoja käyttää ohjelmistoa on olemassa. Hän myös oppii ongelmatilanteiden hallintaa, ja saa esimerkiksi vinkkejä, miten toimia, jos ohjelmistoon tulee jumitilanne”, Pharmadatan palvelujohtaja Riia-Liisa Rasimus kertoo.

Rasimus on Pääkäyttäjä-valmennuksen ideoija. Koulutukset aloitettiin Pharmadatassa kaksi vuotta sitten.

”Pääkäyttäjä ei saa olla tiedon panttaaja vaan sellainen ihminen, joka jakaa tietoa ja huolehtii muista. Yleensä apteekkareilla on selkeä kuva siitä, kuka sopii koulutettavaksi.”

 

Kullanarvoinen vinkki

Apteekki Ideaparkin Petri Niskanen on aina pitänyt pd3:sta. Siinä on hänen mukaansa valtavasti ominaisuuksia, käyttömahdollisuuksia ja tietoa – mutta ne täytyy osata etsiä.

Niskanen on jo ehtinyt hyödyntää koulutuksen antia arkityössään.

”Toimitusikkunan uudistuksesta tuli ensimmäisenä tieto pääkäyttäjille. Kävimme apteekissa yhdessä läpi asioita ja neuvoin kollegoita, mikä on muuttunut. Tästä oli konkreettista hyötyä ja tällainen myös lisää yhteisöllisyyttä.”

Niskaselle on jäänyt tähänastisesta valmennuksesta mieleen erityisesti yksi kullanarvoinen käytännön vinkki.

”Kun kävimme apteekkien ict-laitteistoa tarkemmin läpi, valmennuksessa neuvottiin hankkimaan apteekkiin varakytkin, koska kytkimet menevät melko usein rikki. Meillä ei ollut apteekissamme varakytkintä ja hankimme sellaisen heti. Kului vain kuukausi, ja vanha kytkin meni rikki, eikä mikään tieto kulkenut. Otimme uuden laitteen varastosta ja laitoimme piuhat kiinni. Näin homma jatkui taas normaalisti”, Niskanen kertoo hymyillen.

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli