Ajankohtaista

PHARMADATA 30 VUOTTA – Juha Aintila: ”pd3:n synty oli käännekohta alalle”

Pharmadata juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi haastattelimme kahta pitkäaikaista työntekijäämme; Myyntijohtaja Juha Aintilaa ja kehitysjohtaja Vesa Vierrosta. Muistelimme yhdessä menneitä ja loimme katsauksen tulevaan.

Pharmadatan myyntijohtaja Juha Aintila pyöräilee kotoaan Kirkkonummelta töihin aina, kun se on mahdollista. 32 kilometrin matka taittuu keveästi, koska töihin on kiva tulla. ”Meneillään on paljon asioita, joiden edistymistä odotan innolla. Hienoimmillaan olemme tehneet myös sellaista, josta muu maailma on ottanut opikseen.” Kysyimme Aintilalta Pharmadatan historiaan ja yhtiön näkymiin liittyviä, kiperiä kysymyksiä. Aintila aloitti työt Pharmadatassa elokuussa 2000.

Mitkä ovat mielestäsi kolme merkittävintä käännekohtaa Pharmadatan historiassa?

 ”eResepteihin siirtyminen oli valtava ponnistus koko alalle ja tietoteknisesti iso tuotekehityksellinen loikka. Sen eteen tehtiin vuosia valtavasti töitä, jotta kokonaisuus saatiin toimimaan.”

”Pharmadatalle merkittävä asia oli myös päätös alkaa toimittaa laitteita asiakkaillemme. Laitemyynti on epämuodikasta, pienikatteista liiketoimintaa, jota juuri kukaan ei halua tänä päivänä tehdä – yritykset haluavat panostaa ohjelmistoihin ja palveluihin. Mutta jotta kokonaisuus toimisi, myös laitteiden täytyy toimia. Yksikään softa tai palvelu ei toimi ilman laitteita. Oli suuri päätös alkaa hoitaa koko prosessi asiakkaille niin, että myös ohjelmistoja pyörittävät tietokoneet toimivat apteekeissa. Servereitähän me emme enää pd3:n myötä toimita apteekeille, kun kaikki pyörii turvallisesti konesalissa.”

”Kolmas valtavan iso asia Pharmadatalle oli päätös alkaa tehdä pd3:ea – kehittää täysin uudenlaista, nykyaikaista tietojärjestelmää alalle. ”

Mitä tämän päätöksen takana oli?

”Suomen apteekkariliitto SAL, Pharmadatan hallitus sekä ulkopuoliset asiantuntijat yhdessä johtivat päätöstä. Työ alkoi vuonna 2008 syksyllä. Siihen, että uusi nykyaikainen ohjelmisto oli iskukunnossa, meni lähes viisi vuotta. Päätös lähteä tekemään uutta pd3-järjestelmää oli käännekohta. Järjestelmä erosi tekniikaltaan ja ajatusmaailmaltaan täysin vanhoista järjestelmistä.”

Mikä apteekkialan it-markkinoilla on mielestäsi erityistä?

”Järjestelmäprojektien laajuus ja tekniset vaatimukset ovat yhtä suuret kuin muillakin toimialoilla, mutta resurssit toimittaa niitä ovat aivan toiset kuin esimerkiksi metsäteollisuudessa. Budjettimme ovat erisuuruiset, käsiä toteuttamassa järjestelmäasioita on rajallisesti. Mutta intohimo on suurta.”

Mitä pd3:lle tällä hetkellä kuuluu ja miltä tulevaisuus näyttää?

”Olemme päässeet hyvään plaaniin – vauhtia on nyt hyvä lisätä, kun pohjalla olevat asiat ovat kunnossa. Järjestelmä kehittyy ja tuomme pd3:een jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Harmi vain, etten voi paljastaa, mitä kaikkea uutta ja ihmeellistä seuraavaksi on tulossa…”

”Suuri kehitys ohjelmistossa ylipäätään on tapahtunut siinä, miten järjestelmä mukautuu eri tilanteisiin ja osaa ehdottaa erilaisia asioita ja varoittaa sudenkuopista.”

Kierrät työssäsi jatkuvasti ympäri Suomea ja keskustelet asiakkaiden kanssa. Millaisia huomioita olet kentällä tehnyt?

”Koska Pharmadata on SALin omistuksessa, olemme vähän niin kuin koutsin lapsi. Emme pääse helpolla, sillä omaa ei saa lelliä. Meistä pidetään paljon, mutta vaatimustaso on kova.”

”Saamme myös asiakkailtamme paljon ideoita. Varsinkin viime aikoina erilaiset kehitysideat ja -mallit ovat lähteneet lentoon. Etsimme uusia toimintamalleja aktiivisesti.”

Miten Pharmadatan tuotteet pärjäävät kansainvälisessä vertailussa?

Hienoimmillaan olemme tehneet sellaista, josta muu maailma on ottanut opikseen. Esimerkiksi pd3 on ollut maailmanlaajuisestikin hyvin edistyksellinen ja nykyaikainen. Norjassa on nykyisin samalla ajattelumaailmalla ja työkaluilla tehty järjestelmä käytössä.”

Mikä on ollut Pharmadatan toimintafilosofia vuosien saatossa?

”Haluamme, että ihminen saa tehdä mahdollisimman hyvin omaa työtään ja edistää hyvän hoidon toteutumista. Päämäärämme on, ettei ihmisen tarvitsisi ajatella järjestelmää vaan lääkehoitoa ja asiakasta. Ajattelemme aina ihmistä – emme it:tä.”

Mikä sinua motivoi työssäsi?

”Hyvät asiakkaat ja työyhteisö. Minusta on joka aamu mukava mennä töihin. Meneillään on paljon asioita, joiden edistymistä odotan innolla. Työ on oppimista ja oman työn kehittämistä.”

”Olen nykyisin ihan eri firmassa töissä, kuin minne 20 vuotta sitten tulin töihin. Taisin tuolloin olla Pharmadatan yhdeksäs työntekijä. Nyt meitä on 47.”

Olet opiskellut proviisoriksi. Mikä alassa veti puoleensa?

”Olisin voinut yhtä hyvin lähteä tekniselle alalle. Luonnontieteet ja tekniikka ovat intohimojani. Nykyisessä työssäni yhdistyvät onneksi nämä molemmat. Olen toki käynyt paljon kursseja, mutta käytäntö on opettanut minulle tietotekniikkaa. Pitkät illat olen kontannut apteekkien pöydän alla laitteita asentamassa.”

Mikä on rakkain harrastuksesi?

”Ehdottomasti pyöräily. Huhti-lokakuussa oikeastaan kaikki vapaa-aikani menee jollain lailla pyöräilyn parissa. Omistan maantie-, rata- sekä maastopyörän. Töissä käytän myös Pharmadatan duuni-Jopoa.”

Paljonko kertyy vuodessa ajokilometrejä?

”Asun Kirkkonummella, joten työmatka yhteen suuntaan on 32 kilometriä. Vuodessa pyöräilykilometrejä tulee kaiken kaikkiaan noin 7 000, joista noin 3000 tulee työmatkoista.”

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli