Ajankohtaista

Pharmadatan apu oli kullan arvoista

Neljä apteekkaria, Seinäjoen Alvar apteekin Iiris Vuorela, Tammiston apteekin Eija Malinen, Vantaan Kivistön apteekin Sirpa Nieminen ja Loviisan Uuden Apteekin Mikko Tainio, perustivat kaikki syksyllä oman uuden apteekin. Kaikki he valitsivat yhteistyökumppanikseen Pharmadatan ja apteekkijärjestelmäksi pd3:n. ”Sain paljon sellaista apua, jota en osannut etukäteen odottaa. Tämä tuli bonuksena. Pharmadata ei ollut pelkästään järjestelmätoimittaja, vaan kyse oli paljon isommasta roolista”, apteekkari Eija Malinen kertoo. 

Uuden apteekin perustaminen on työläs ja jännittävä prosessi. Apteekkarin on tehtävä valtavasti valintoja ja otettava kantaa lukuisiin eri kysymyksiin. Etukäteen on vaikea kuvitella työn ja huomioitavien asioiden määrää. Yllätyksiltä on vaikea välttyä.  

Silti innostus ja ilo uuden edessä veivät apteekkarien mukaan voiton perustamisprosessissa. Kumppanin tuella oli suuri merkitys. 

Neljä viime syksynä uuden apteekin avannutta apteekkaria, Seinäjoen Alvar apteekin Iiris Vuorela, Tammiston apteekin Eija Malinen, Vantaan Kivistön apteekin Sirpa Nieminen ja Loviisan Uuden Apteekin Mikko Tainio, valitsivat yhteistyökumppanikseen uuden apteekin perustamisessa Pharmadatan sekä apteekkijärjestelmäksi pd3:n. Kaikki he ovat yhtä mieltä siitä, että Pharmadatan tuki on ollut projektissa korvaamaton apu. 

”Ennen avajaisia oli aikamoista hässäkkää ja stressiäkin – mielessä oli ziljoona asiaa. Onneksi Pharmadatan huikean hyvä projektipäällikkö piti koko ajan langat käsissään. En tiedä, olisiko tästä tullut mitään ilman Pharmadatan tukea ja opastusta”, Vantaan Kivistön apteekkari Sirpa Nieminen kertoo. 

Alvar apteekin Iiris Vuorela on samoilla linjoilla. 

”Pharmadata on onnistunut tukemaan meitä todella hyvin. Aluksi keskustelimme toiveistani, suunnitelmistani ja aikataulusta. Tämän pohjalta Pharmadata teki kartoituksen, ja kaikki sujui hienosti. Ennen avajaisia kävimme säännöllisin väliajoin läpi tehtävälistaa. Jos olin unohtanut jonkin asian, siitä muistutettiin minua”, Vuorela kertoo. 

Apteekkia ei voi avata ennen kuin koneet ja maksupäätteet toimivat sekä sopimukset pankkiin ja Kelaan on hoidettu. Yllättävän moni asia nivoutuu apteekkijärjestelmään. 

”Pharmadata hoiti projektinhallinnan. Sain heiltä paljon sellaista apua, jota en osannut etukäteen odottaa. He huolehtivat, että asiat tapahtuvat oikeassa järjestyksessä. Tämä tuli bonuksena ja oli kullan arvoista, että joku piti huolta projektin etenemisestä. Pharmadata ei ollut pelkästään järjestelmätoimittaja, vaan kyse oli paljon isommasta roolista”, Vantaan Tammistoon uuden apteekin perustanut Eija Malinen kertoo. 

 

”Pd3 on nykyaikaisin vaihtoehto” 

Miksi kaikki neljä apteekkaria päätyivät valitsemaan kumppanikseen Pharmadatan ja järjestelmäksi pd3:n? 

Kivistön apteekin Niemisellä ei ollut aiempaa kokemusta pd3:sta. Hän oli työskennellyt ennen apteekin perustamista viisi vuotta HUS apteekissa. 

”Minulle tuli pharmadatalaisista heti sellainen fiilis, että näiden ihmisten kanssa haluan työskennellä. Ihmiset olivat kumppanin valinnassa ykkösjuttu, kun moni asia oli minulle uutta. Pharmadatalaisista tuli tunne, että uskallan näyttää heille, etten osaa jotain asiaa. Luottamus syntyi nopeasti”, Kivistön Nieminen kertoo. 

Loviisan Uuden Apteekin apteekkari Mikko Tainio pohti tarkkaan uuden järjestelmän valintaa. Hänellä oli aiempaa kokemusta vain MAXX-järjestelmästä. 

”Halusin kokeilla jotain uutta ja koin, että pd3 oli nykyaikaisin ohjelmisto. Myös järjestelmän hinnoittelu vaikutti valintaan”, apteekkilaisena kolmannessa sukupolvessa toimiva Tainio kertoo. 

 

Kustannusrakenne ja tietoturva ratkaisevassa asemassa 

Seinäjoella työskentelevä Vuorela on seurannut pd3:n kehittymistä ja oli kuullut kollegoilta kehuja Pharmadatan järjestelmästä. ”Pd3 on uusi, nykyaikainen ja kehittyvä järjestelmä, jota tuttavani myös kehuivat. Siellä on valtavasti ominaisuuksia, joihin haluan tulevaisuudessa tutustua”, Vuorela kertoo. 

Tammiston apteekin Malinen käytti it-ammattilaisena työskentelevää miestään konsulttina järjestelmän valinnassa. 

”Omat rahkeeni eivät olisi riittäneet kaikkeen ja tein valintani vahvasti hänen suositukseensa perustuen. Pd3:n valinnassa painoivat arkkitehtuuri, pilvipohjaisuus sekä yleisesti tietotekninen rakenne. Myös kustannusrakenne oli vaihtoehdoista miellyttävin”, Malinen kertoo. 

Vaakakupissa apteekkareille painoi paljon myös se, että Pharmadata on apteekkareiden oma yhtiö. ”Minulle tällä on merkitystä. Voin luottaa siihen, että viranomaismääräyksistä otetaan heti koppia. Tiivis yhteistyö Apteekkariliiton kanssa takaa sen, että apteekkareiden etu on Pharmadatalle tärkeä asia”, Vuorela perustelee. 

”Minulla on myös vakaa tieto, että tietoturva-asiat ovat kunnossa. On helpottavaa, kun moni asia tulee automaattisesti. Itse saan keskittyä ydinosaamiseeni – asiakkaisiin ja liiketoiminnan pyörittämiseen”, Vuorela lisää. 

”Pd3 on ehdottomasti käytön kannalta näppärä järjestelmä. Ja kun apteekissa ei ole paikallista rautaa, sitä ei tarvitse muutaman kuukauden kuluttua kuskata kaatopaikalle. Myös tietoturva oli yksi ratkaiseva tekijä valinnassa”, Malinen kertoo. 

 

Huolenpitoa laajalla rintamalla 

Tammiston Malinen kertoo käyneensä miehensä kanssa filosofisia keskusteluita pd3:n toimintalogiikasta. 

”Järjestelmä on looginen, kun sen sielunelämän sisäistää.” 

Niemisen mukaan Pharmadatasta on oltu yhteydessä laajalla rintamalla johtajista asentajiin ja myynnin ihmisiin. 

”Arvostan sitä, että esimerkiksi Pharmadatan myyntijohtaja Juha Aintila on käynyt meitä moikkaamassa ja kysymässä, miten pärjäämme. Meille on soitettu ja tulee tunne, että meistä välitetään. Palvelu on ollut joka tasolla todella hyvä. Lisäksi se, että Pharmadata on Apteekkariliiton omistama, merkitsee minulle paljon”, Kivistön apteekin Nieminen kertoo. 

”Tärkeintä oli, että pharmadatalaiset olivat kiinnostuneita ja aktiivisia, se tuntui hyvältä. Analyysityökaluista ja raporteista olen tykännyt kovasti. Koen myös tärkeänä käyttää oman liiton järjestelmää”, Loviisan Mikko Tainio sanoo. 

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli