
Pilvipohjainen apteekkijärjestelmä pysyy aina ajan tasalla ja hyödyntää nykyaikaisinta teknologiaa. Apteekkiammattilaiselle se on huoleton ratkaisu, koska henkilökunnan ei tarvitse välittää ohjelmisto- ja tietoturvapäivityksistä. ”Lisäksi Pharmadatan pilvipohjaisen pd3:n on mahdollista hyödyntää tekoälyä ja koneoppimista esimerkiksi tietoturvatapahtumien havaitsemisessa. Paikalliset palvelinpohjaiset apteekkijärjestelmät eivät tekoälyä hyödynnä”, Enfon johtava pilviasiantuntija Tuomo Vartia kertoo.
Pilvipohjainen apteekkijärjestelmä on tietoturvallinen, huoleton ja nykyaikainen. Se säästää apteekkiammattilaisten aikaa, koska henkilökunnan ei tarvitse tehdä itse ohjelmisto- ja tietoturvapäivityksiä. Lisäksi käyttäjän identiteetti on suojattu monella eri tasolla uhkien ja väärinkäytösten ehkäisemiseksi. Työasemariippumattomuus taas takaa sen, ettei käyttökatkoksia apteekissa synny, koska paikan päällä ei ole mahdollisen vikatilan aiheuttavaa palvelinta.
Pharmadatan pd3 on ainoa pilvipohjainen apteekkijärjestelmä Suomessa. Pilvipohjaisen järjestelmän nykyaikaisuus ja jatkuva kehittyminen tarkoittavat käytännössä esimerkiksi sitä, että järjestelmä voi hyödyntää koneoppimista ja -älyä tietoturvatapahtumien havaitsemisessa.
”Pilvipohjaisen järjestelmän on mahdollista hyödyntää tekoälyä eri riskitasojen ja poikkeustilanteiden analysoinnissa. Jos koneäly esimerkiksi näkee, että käyttäjä tekee jotain poikkeuksellista, se voi nostaa automaattisesti riskitasoa. Keskitetyissä, pilvipohjaisissa järjestelmissä on mahdollista hyödyntää myös tieto muualla havaituista uhkista”, Tuomo Vartia kertoo.
Hänen mukaansa modernit pilvialustat mahdollistavat paljon enemmän uudenlaisia tietoturvaratkaisuja verrattuna järjestelmään, jonka taustalla on paikallinen palvelin.
”Globaali trendi on, että pilvipohjaiset järjestelmät yleistyvät. Kaikki ovat sinne päin suuntaamassa. Tietoturva on hyvin tärkeä osa kehitystä, siihen panostetaan pilvipohjaisissa ratkaisuissa todella paljon. Alustat kehittyvät jatkuvasti yhä innovatiivisemmiksi”, Vartia kertoo.
Päätelaiteriippumattomuus takaa toimintavarmuuden
Pilvipohjainen apteekkijärjestelmä kehittyy ja päivittyy jatkuvasti. Erikseen hallittu paikallinen järjestelmä ei välttämättä pysy tietoturvapäivityksissä ajan tasalla, koska jonkun työntekijöistä täytyy suorittaa päivitykset aina erikseen. Ihminen on usein tietoturvassa heikoin lenkki.
”Pilvessä järjestelmän päivitykset pystytään tekemään keskitetysti ja hallitusti. Paikallinen järjestelmä pääsee vanhenemaan nopeammin.”
Pilvipohjainen ratkaisu mahdollistaa myös reaaliaikaisen raportoinnin, koska tieto on keskitettyä eikä hajautettuna paikallisille palvelimille. Myös käytettävyys ja päätelaiteriippumattomuus ovat Vartian mielestä yksi pilvipohjaisen apteekkijärjestelmän merkittävimmistä eduista. Päätelaiteriippumattomuus tarkoittaa, että päätelaitteessa ei ole hajoavia sovelluksen komponentteja, jotka saattaisivat vikatilanteessa aiheuttaa sovelluksen toimimattomuuden.
”Paikallinen järjestelmä on siksi sovelluksen toimintavarmuuden osalta huomattavasti haavoittuvampi.”
pd3 on Suomen nykyaikaisin apteekkitietojärjestelmä
Pharmadatan pd3 on Suomen uusin apteekkitietojärjestelmä ja hyödyntää nykyaikaisinta tietoturvateknologiaa. pd3-järjestelmän suojaus on sipulimallinen. Tämä tarkoittaa, ettei murtautumalla yhdelle tasolle pääse käsiksi syvemmälle muihin tietoihin.
Pharmadatan sekä pd3- että Salix-järjestelmät ovat A-luokan terveydenhuollon tietojärjestelmiä eli ne ovat viranomaisten auditoimia ja hyväksymiä. Molemmat Pharmadatan apteekkijärjestelmät käyttävät Apteekkiverkkoa, joka on suljettu yksityinen yritysverkko. Tietoliikenne ei kulje julkisessa internetissä.
Hyvästä tietoturvasta huolehtiminen on nykypäivänä yhä tärkeämpää. Enfo vastaa kumppanina Pharmadatan tärkeistä kriittisistä järjestelmistä.
”Modernit työvälineet ja järjestelmät mahdollistavat tehokkaamman ja sujuvamman työskentelyn tietoturvallisessa ja tehokkaan nykyaikaisessa ympäristössä. Yhteistyö osaavan asiantuntijayrityksen kanssa on järkevää. Kuten olemme viime päivinä saaneet lukea surullisia uutisia, itse tekemällä ei tietoturvamaailmassa pärjää.”