Ajankohtaista

Risto Kanerva: ”pd3 pitää minut jatkuvasti ajan tasalla myynnin tilasta”

Tapiolan apteekin apteekkari ja Apteekkariliiton tuore puheenjohtaja Risto Kanerva on ollut kolme vuotta tyytyväinen pd3-järjestelmän käyttäjä.  ”Se on kiihdyttänyt selkeästi liiketoimintaamme ja tehostanut prosessejamme”, Kanerva kertoo. Myös henkilökunta otti muutokset vastaan innolla, kun asioista keskusteltiin avoimesti.

Tapiolan apteekin apteekkari Risto Kanerva ei ole katunut hetkeäkään kolmen vuoden takaista päätöstään siirtyä Salix-apteekkitietojärjestelmästä Pharmadatan pd3-järjestelmään. Nykyaikaisen tietojärjestelmän tuomat liiketoimintahyödyt ovat Kanervan mukaan kiistattomat. pd3 on tuonut apteekin arjen työskentelyyn ja prosesseihin nopeutta ja tehoa.

”Meillä on neljä perusprosessia: resepti-, itsehoito-, annosjakelu- ja kotihoitoasiakkaiden hoito. Lähes kaikkien näiden kohderyhmien palvelua pd3 on tehostanut”, Kanerva kertoo.

Hän haluaa apteekkarina olla ajan tasalla liiketoimintansa numeroista.

”pd3:n käyttöönoton jälkeen olen ensimmäistä kertaa apteekissa töissä ollessani tilanteessa, jossa minulla on koko ajan reaaliaikainen käsitys siitä, miten yrityksellä menee. Tiedän jatkuvasti, miten myynti vetää – ei tarvitse seurata tietoa tilitoimistosta. Se tulee kerran kuukaudessa”, Kanerva kertoo.

Hänelle on kertynyt työuransa aikana kokemusta kaikista tarjolla olevista apteekkitietojärjestelmistä. Ennen Tapiolaan siirtymistä Kanerva oli pitkään MAXX-käyttäjä.

Ei muutosvastarintaa

Kun Kanerva reilut kolme vuotta sitten aloitti Tapiolan apteekin apteekkarina, hän teki heti kättelyssä selväksi henkilökunnalle, että edessä olisi suuria muutoksia. Yksi muutoksista oli uusi pilvipohjainen apteekkitietojärjestelmä pd3.

Tietojärjestelmäuudistukset synnyttävät tunnetusti henkilökunnassa vastarintaa. Syntyikö Tapiolassa vastarintaa?

”Meillä ei kuulunut lainkaan napinaa – päinvastoin. Tein alusta asti myös selväksi, että muutokset tehdään yhdessä henkilökunnan kanssa keskustellen. Kävimme tuolloin ihmisten kanssa hyvin perustavanlaatuista keskustelua: Millaisia ominaisuuksia järjestelmässä on? Mitkä ovat liiketoimintaamme liittyvät tärkeimmät kysymykset? Millaisia ongelmia haluamme ratkaista? Millainen on koulutustarpeemme?”

Pilottiapteekki ratsastaa aallonharjalla

Tapiolan apteekki on myös yksi Pharmadatan pilottiapteekeista. Mitä pilottiapteekkina toimiminen käytännössä tarkoittaa?

”Olemme miinanpolkijoita. Meille tullut järjestelmä on toki jo testattu, mutta meidän tehtävämme on löytää puutteet sekä ajatukset ja algoritmit, jotka eivät toimi käytännössä.

Oikaisemme, jos jokin asia on hassusti tai monimutkaisesti. Työ on raskasta, mutta toimialalle tämä merkitsee sitä, että töitä it-järjestelmien eteen tehdään kädet savessa”, Kanerva sanoo.

Pilottiapteekki ei Kanervan mukaan saa tottua toimimattomuuksiin. Asioihin pitää jaksaa puuttua. Muuten pilottiapteekki ei täytä tehtäväänsä.

Toisaalta pilottiapteekki myös hyötyy toiminnasta. ”Saamme uusia toiminnallisuuksia nopeasti käyttöömme, toimimme aallonharjalla. Esimerkiksi lääkevarmennusjärjestelmään Pharmadata toi uusia ominaisuuksia, jotka saimme käyttöömme puoli vuotta ennen muita. Kaikki eivät tällaista arvosta, mutta meille mahdollisuus olla hyödyntämässä tietotekniikka etujoukoissa, on tärkeä.”

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli