Ajankohtaista

Uusi eAPTEEKKI tuo sujuvuutta kuluttajan arkeen

Tapiolan Apteekki avasi ensimmäisenä suomalaisapteekkina Uuden eAPTEEKIN palvelut asiakkailleen. ”Elämänrytmi muuttuu, kaiken täytyy nykyisin tapahtua nopeasti ja vaivattomasti. Odottaminen on pannassa”, pilottiapteekkina hankkeessa toimivan Tapiolan Apteekin apteekkari ja Apteekkariliiton puheenjohtaja Risto Kanerva kertoo.

Tapiolan Apteekki avasi ensimmäisenä suomalaisapteekkina Uuden eAPTEEKIN palvelut asiakkailleen. Uusi verkkoapteekkialusta palvelee asiakkaita uudella tavalla ja vastaa ihmisten muuttuneisiin tarpeisiin.

”Elämänrytmi muuttuu, kaiken täytyy nykyisin tapahtua nopeasti ja vaivattomasti. Odottaminen on pannassa”, pilottiapteekkina hankkeessa toimivan Tapiolan Apteekin apteekkari ja Apteekkariliiton puheenjohtaja Risto Kanerva kuvailee kulttuurimuutosta.

Apteekkariliitto lähti toteuttamaan hanketta kunnianhimoisesti päämääränä rakentaa kaikille yhteinen alusta, joka kuitenkin muovautuu jokaiselle apteekille omaksi ja oman näköiseksi. Jokaisen apteekin tiedot ovat myös turvassa eivätkä muiden apteekkien nähtävillä.

”Uusi eAPTEEKKI on toisaalta kaikille yhteinen alusta, toisaalta jokaiselle erillinen, oma palvelu. Tämä on poikkeuksellista ja asetti omat vaatimuksensa hankkeelle.”

Mikä on yllättänyt kokeneen apteekkarin projektissa?

”Se on yllättänyt, miten monimutkainen asia lääkkeiden verkkokauppa on. Vaatteiden tai monien muiden kulutustavaroiden myyminen verkossa on paljon yksinkertaisempaa.  Kun kyseessä ovat lääkkeet ja ihmisten terveyteen liittyvä tieto, tietosuojaan liittyvät asiat ovat hyvin vaativia ja työläitä. Tiesin tämän etukäteen. Mutta silti tämä yllätti”, Kanerva kuvailee.

Lääkkeet voi tilata mobiilisti työmatkalla

Tapiolan Apteekki sijaitsee työmatkaliikenteen solmukohdassa, ihmiset käyvät myös kauppakeskuksessa ahkerasti muilla ostoksilla. Nyt lääkkeet pystyy esimerkiksi tilaamaan Uudesta eAPTEEKISTA mobiilisti kännykällä metromatkalla. Lääkkeet odottavat valmiina apteekissa, josta työmatkalla valmiiksi saatetun tilauksen voi käydä noutamassa nopeasti ja sujuvasti mukaansa ilman jonottamista.

”Ennen kaikkea tämä tarjoaa alkuvaiheessa apteekkareille mahdollisuuden palvella olemassa olevia sekä potentiaalisia asiakkaita entistä paremmin. Seuraava askel tästä on sitten asiakaskunnan kasvattaminen – mahdollisuudethan ovat periaatteessa rajattomat”, Kanerva kuvailee.

Jo 200 suomalaisapteekkia on ennakkotilannut Uuden eAPTEEKKIalustan. Kanervan mukaan suomalaisapteekit ovat kuitenkin hyvin erilaisia ja omaksuvat uusia asioita omassa tahdissaan.

”Eroja digitaalisessa etenemisessä apteekkien välillä näkyy varmasti. Jokainen etenee digitalisaatiossa oman tilanteensa ja liiketoimintansa mukaisessa aikataulussa.”

Pharmadata on ollut tiiviisti kehitystyössä mukana

Tapiolan Apteekissa on käytössä pd3-apteekkijärjestelmä. Pharmadata on ollut Kanervan mukaan kiinteästi mukana kehittämässä alustaa niin, että integroituminen pd3  ja Salix-apteekkijärjestelmiin toimii saumattomasti. Myös tuen puolella Pharmadatan rooli on ollut Kanervan mukaan keskeinen.

”Olemme hyvin tyytyväisiä. Tämä on ollut iso ponnistus kaikille.”

Pilottiapteekkina toimiminen on antoisaa, mutta toisaalta myös vaativa ”miinanpolkijan rooli”.

”Henkilökuntamme ansaitsee suuren kiitoksen, kun on jaksanut etsiä parannuskohteita ja selvittää jatkuvasti uusia asioita. Paljon ylimääräistä työtä tämän yhteisen hyvän asian eteen on tehty.”

 

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli