Ajankohtaista

Uusi vuosi helpottaa apteekkiarkea: Kelan lisäkorvauksen hallinta automatisoituu

Vuodenvaihde tuo jälleen uusia tuulia apteekkialalle. Tärkeimmät muutokset alan ammattilaisille ovat Kelan lisäkorvauskäsittelyn automatisoituminen sekä uudistukset rajat ylittävän eurooppalaisen reseptin toiminnoissa. Pharmadata seuraa lainsäädännön kehittymistä tarkasti. ”Olemme suunnitelleet uudet toiminnot kaikkiin Pharmadatan järjestelmiin mahdollisimman helppokäyttöisiksi”, Pharmadatan kehitysjohtaja Vesa Vierros kertoo.

 

Vuodenvaihde tuo jälleen uusia tuulia apteekkialalle. Tärkeimmät muutokset alan ammattilaisille ovat Kelan lisäkorvauskäsittelyn automatisoituminen sekä uudistukset rajat ylittävän eurooppalaisen reseptin toiminnoissa.

Pharmadata seuraa lainsäädännön kehittymistä tarkasti. Muutosten  edellyttämiä järjestelmäuudistuksia ja testauksia suoritetaan yhdessä asiakkaiden ja Kelan kanssa keskustellen.

Minkä osan lääkkeestä maksaa asiakas, minkä taas Kela? Milloin alkaa juosta lisäkorvaus asiakkaalle? Lääkkeiden lisäkorvauksen laskeminen on usein mutkikas tehtävä. Esimerkiksi lääkemääräysten käsittelyjärjestys tuo uuteen laskentalogiikkaan omat haasteensa.  Vuodenvaihteen jälkeen järjestelmät laskevat lopputuloksen automaattisesti asiakkaan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla myös lisäkorvauksen rajaostotilanteessa.

”Järjestelmän käytön ja apteekkihenkilökunnan arkityön kannalta esimerkiksi lisäkorvauksen automaattinen hallinta helpottaa apteekkihenkilöstön taakkaa, kun vanha valtakirjamenettely jää historiaan. Olemme suunnitelleet uudet toiminnot kaikkiin Pharmadatan järjestelmiin mahdollisimman helppokäyttöisiksi”, Pharmadatan kehitysjohtaja Vesa Vierros kertoo.

Lisäkorvaus tarkoittaa sitä, että jos korvattavien lääkkeiden vuotuinen omavastuuosuus ylittää 572 euroa (vuonna 2019), asiakas saa tämän ylittävältä osuudelta Kelan lisäkorvauksen. Lisäkorvaus on sata prosenttia 2,50 euron lääkekohtaisen omavastuun ylittävältä osalta.

”Apteekkien rahoitusriski ja viive maksunsaannissa jäävät uudistuksen myötä historiaan. Kyllä tämän on ennen kaikkea tarkoitus helpottaa apteekkien elämää.”

 

Rajat ylittävä resepti lähtee rauhallisesti liikkeelle

Suomalaiset ovat pystyneet ostamaan jo jonkin aikaa Viron ja Kroatian apteekeista sähköisellä reseptillä määrättyjä lääkkeitä. Ensi helmikuussa järjestelmä toimii myös toiseen suuntaan: virolaiset pystyvät ostamaan suomalaisapteekeista reseptilääkkeitä. Rajat ylittävän reseptin piiriin ovat tulossa Viron ja Kroatian lisäksi myös Kreikka, Kypros ja Portugali. Ruotsi on tulossa mukaan hieman myöhemmin.

Reseptien tunnistamisessa käytetään Euroopassa kunkin maan henkilötunnusta vastaavaa tunnistetta, mutta tämän lisänä voidaan käyttää lääkemääräyksen tunnusta. Näiden muoto vaihtelee eri maissa. Pharmadatan järjestelmät osaavat kysyä käyttäjältä eri maiden vaatimat tiedot.

Farmaseuteille tärkeintä on itse lääkkeen tunnistaminen. Lääkeaineen mukaan luokitteleva ATC-koodi on määräyksissä pakollinen, mutta muiden asioiden, kuten lääkemuodon, ymmärtämisessä voi olla jonkin verran haasteita, jos muunnos ei sitä suomenna.

”Olemme Pharmadatassa testanneet esimerkiksi kreikkalaisia lääkemääräyksiä niin, että kreikkalaiset aakkoset ovat merkkimuunnoksen kautta suomalaisille ymmärrettävät. Apteekkihenkilökunta pystyy esimerkiksi lukemaan, mikä on henkilön nimi”, Pharmadatan Vierros kertoo.

Yleisesti Vierros näkee muutokset luonnollisena osana digitaalista kehitystä ja uskoo suomalaisapteekkien selviytyvän uudistuksista esimerkillisesti.  Eurooppalainen paperinen lääkemääräys on ollut olemassa pitkään.

”Olisi nurinkurista, jos sähköiset reseptit olisivat vain tietyn maan sisäisiä. Reseptikeskus on tehnyt järjestelmien yhteensovittamisessa valtavan työn. Myös me Pharmadatassa olemme tehneet paljon kehitys- ja testaustyötä ja autamme apteekkeja jatkossakin, mikäli kysymyksiä ilmenee.”

Vierros ei kuitenkaan usko, että ulkomaalaisten ryntäystä apteekkeihin ensi vuonna olisi näköpiirissä.

”Tämä lähtee varmastikin rauhallisesti käyntiin. Pääkaupunkiseudun  sekä rajaseutujen apteekeissa rajat ylittävän reseptin asiakkaita on luonnollisestikin enemmän kuin muualla Suomessa. ”

Suomalaiset ovat hankkineet Virosta tähän mennessä joitakin tuhansia reseptilääkkeitä.

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli