Ajankohtaista

Bothnia Apteekki: Asiakkailla on monta tietä apteekkiin

 

Apteekkari Helena Leikkonen johtaa yli sata vuotta vanhaa apteekkia Pietarsaaressa. Kunnioitettavasta iästään huolimatta, apteekki ei ole jäänyt historian orjaksi vaan uusi teknologia on valjastettu apteekin palveluihin ja asiointiin. Apteekin toiminnan ytimessä on nykyaikainen pd³ -apteekkijärjestelmä ja väyläksi apteekkiin on rakennettu joukko digitaalisia palveluita.

Apteekki on perustettu vuonna 1913 nimellä Pietarsaaren Uusi apteekki. Toiminta aloitettiin silloisen tupakkatehtaan takana. Apteekkitalossa oli tupakkatehtaan lääkärin vastaanotto ja lääkkeiden valmistus oli apteekin keskeinen tehtävä. Pietarsaaren Uuden apteekin nimi muuttui 1930-luvulla Bothnia apteekiksi.

Digitaalisuus ja teknologia ovat olleet keskeinen osa Helenan toimintaa koko apteekkariuran aikana. ”Kälviällä ollessani tukkurit soittelivat usein ja kyselivät tilausten perään. Totesimme heille tylysti, että ei saa enää soitella. Varastovalvonta on otettu käyttöön ja apteekin tilaukset tehdään Salixin kautta netissä,” Helena kertoo teknologian käyttöönotosta.

”Pharmadatan Apteekkiverkko tuli käyttöön jo Kälviällä apteekkarina ollessani ja heti Pietarsaaressa. Samoin tapahtui Procuro-ohjelman kanssa. Ohjelmalla tarkastetaan lääkkeiden yhteensopivuus. Laatujärjestelmä joka luo pohjan kaikelle toiminnallamme on auttanut meitä jo vuodesta 2008 lähtien. Laatujärjestelmän tehokkuus on osoitettu ISO 9001 ja ISO 14001 sertifioinnein. Pidämme apteekissa sisäisiä auditointeja ja ulkopuolinen auditointi on ollut vähintään kerran vuodessa. Apteekkijärjestelmä pd³ on ollut käytössä kolme vuotta – ensimmäisten joukossa siis sekin. Asiakkaat tekevät ostoksia joustavasti verkon välityksellä ja sen kehittäminen on meillä jatkuvasti agendalla,” Helena kertoo digitalisaatiosta.

”pd³ on kehittynyt kolmen vuoden aikana valtavasti. Sen käytettävyys on hyvällä tasolla ja reseptinkäsittely on helppoa ja nopeaa. Varastonvalvonta on myös erittäin hyvä,” Helena kertoo apteekkijärjestelmästä.

”Sijaitsemme Pietarsaaressa aivan keskustassa. Olemme tältä osin perinteinen kivijalka-apteekki. Emme ehkä kuitenkaan ihan perinteinen, sillä tavanomaisen apteekissa asioinnin lisäksi palvelu toimii ja tilaukset kulkevat asiakkaalta myös EasyMedin, verkkoapteekin (perheapteekit.fi), videopalvelun ja ePharman kautta. Asiakkaat tilaavat meiltä verkosta esim. sienilääkkeitä, intiimituotteita ja melatoniinia. Verkkoapteekki on kasvanut reippaasti ja erityisesti tilausten määrä Ruotsin puolelta on hyvässä nousussa. Kykenemme toimittamaan asiakkaille tuotteet nopeasti aina Etelä-Ruotsiin asti,” Helena kehuu verkkoapteekin toimintaa.

Pääapteekin lisäksi Pännäisissä Pedersören kuntakeskuksessa sijaitsevassa sivuapteekissa asiakkaita palvelee yksi farmasisti. ”Asiakkaamme ovat onnellisia, että apteekki on lähellä. Tieto pää- ja sivuapteekin välillä kulkee joustavasti pd³-järjestelmällä ja saldot näkyvät molemmissa apteekeissa. Sivuapteekki tekee omat tilauksensa ja kiireellisisää tapauksissa tuotteet liikkuvat apteekkien välillä,” farmaseutti Solveig Hatt Pännäisten apteekista kertoo.

Pännäisistä lähimpään lääkäriin on matkaa n. 10 km. Apteekki on konkreettinen osa terveydenhuoltoa tarjoamalla lääkäripalvelut apteekin tiloissa. Toteutus ei kuitenkaan ole kuten apteekin alkuaikoina, vaan tapaaminen toteutuu verkon välityksellä.

Verkon välityksellä hoituvat myös hoitokotien ja kotihoidon tilaukset. ”EasyMedi helpottaa ja selkeyttää yhteistyötä. Tilaaja valitsee verkossa haluamansa pakkauskoon ja vahvuuden ja toimitamme sen asiakkaalle. Ennen tilaukset olivat työläämpiä, kun asiakas pyysi esim. Bepanthenia, ilman vahvuutta ja pakkauskokoa. Tilaukset ovat selkiytyneet ja puhelinsoitot ovat vähentyneet,” Solveig toteaa EasyMedistä.

Onko sinulle tulossa paketti tai tarvitset postipalveluja? Pännäisten apteekki hoitaa myös asiamiespostipalvelut apteekissa.

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli