
Kun viime vuosisadalla tein opiskeluun liittyvän pakollisen apteekkihajoittelun, ei apteekissa ollut vielä tietokoneita. Reseptit kirjattiin kuulakärkikynällä massiivisen kokoiseen reseptipäiväkirjaan ja mekaaninen kirjoituskone oli toiseksi tärkein apuväline. Melko työlästä oli, joten päätin valmistuttuani satsata teollisuuteen, jossa sentään oli käytössä IBM:n pallokirjoituskoneet ja jonkinlainen tietokonejärjestelmäkin. Opittuani DOS-pohjaisten Plan Perfectin ja Word Perfectin käytön alkoikin heti kiihtyvällä tahdilla siirtyminen Windows-pohjaisiin systeemeihin. Eläinrakkaana ihmisenä iloitsin siitä, että päivittäin sain pitää hiirtä kädessäni.
Vuosisata vaihtui ja työpaikka siinä samassa, kun ikuinen teollisuusihminen siirtyi apteekkimaailmaan. Vastassa oli hiiretön elämä, mutta onneksi siinä vaiheessa lapsillani oli hiiriä sekä häkissä että kotitietokoneella, että ei sitä ihan eläimittä tarvinnut olla.
Fiksumpi lukija ymmärtää tässä vaiheessa, että apteekin digitalisaatio ei vielä siinä vaiheessa ollut ehkä ihan samalla tasolla kuin teollisuudessa. Nyt asiat ovatkin aivan eri mallilla, kun meidänkin apteekki on niin täynnä digiä kuin vain Pharmadata pystyy tarjoamaan. Sitä on paljon. Työn teko on muuttunut helpommaksi. Koneet ja ohjelmistot eivät korvaa ihmisiä, mutta turha työ on siirettävissä digitalisaation myötä muualle ja apteekin asiantuntija voi keskittyä olennaiseen, eli asiakastyöhön.
Olen edelliseen viitaten ollut tämän vuosisadan alusta lähtien Pharmadatan ylin ystävä. Alkusysäys tuli siis ollessani proviisorina apteekissa, jossa tuttua ja mukavaa Salixia näppärästi laajennettiin perustettavaan sivuapteekkiin.
Siirryin kohta apteekkariksi pikkuriikkiseen Salix-apteekkiin, joten sielläkin elämä kukoisti ja systeemit toimivat. Muutaman vuoden kuluttua minulle myönnettiin isompi apteekki, jossa tiesin olevan toinen jo aikansa elänyt järjestelmä. Soitin hädissäni 600 km:n päähän Pharmadataan, että tiedossa olisi hommia ja pitäisi tapahtua heti. Tuskin ehdin lopettaa puhelun, niin jo tulevassa apteekissani oltiin tekemässä tarvekartoitusta. Eipä siinä tarvinnut itse huolehtia että onko vai eikö ja mitä. Palvelu oli salamannopeaa eikä paniikkia syntynyt.
Uudessa apteekissa vaihdettiin sekä koneet että järjestelmä ja tuntuihan se kodikkaalta, että turvallinen Salix taas pyöri nokan edessä. Kolme viikkoa tosin ehdin elää sitä toista järjestelmää ja se oli kyllä melko kärsimys Salix-identiteetin omaavalle ihmiselle. Lisäksi siinä oli useita servereitä pyöritettävänä, joista yksi siirtyi ajasta ikuisuuteen Salix vaihtoa edeltävällä viikolla. Voin vakuuttaa, että sitä ei tullut ikävä.
Vuonna 2013 meillä oli taas järjestelmän vaihto edessä. Olimme jo muutaman vuoden himoinneet serveri- ja huoltovapaata pd3-järjestelmää, josta olimme kuulleet varhaisessa vaiheessa. Järjestelmän vaihtoa edelsi sopimuksen ja projektisuunnitelman teko ja koko prosessiin meni vajaa vuosi. Aikataulut pitivät ja kaikki tapahtui kellontarkasti suunnitelman mukaan.
pd3 otettiin käyttöön 9.10.2013. Edellisenä iltana ja yönä oli vaihdettu kaikki koneet ja laitteet sekä Salix pd3:ksi ja aamulla klo 8 kaikki oli valmista. Apteekki toimi koko ajan normaalisti ilman keskeytystä.
Alussa tuli vastaan kehitettävääkin, koska olimme ensimmäisiä isoja apteekkeja, johon järjestelmä laitettiin. Siinä vaiheessa huomasimme Pharmadatan mahtava asiakasmyönteisyyden. Meitä kuunneltiin, meidän kanssa tehtiin hommia ja Pharmadatan väki oli mukana myötä- ja vastoinkäymisissä kuin paraskin puoliso.
Seurasi apteekin vaihto alkuvuonna 2016, vaikka ei ikinä pitänyt. Ei myöskään ikinä enää pitänyt vaihtaa ATK-järjestelmää. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että ei ikinä-sanaa ei ikinä pidä käyttää.
Päätin jo apteekin hakuvaiheessa, että tulevassa apteekissa Salix pyöräytetään pd3:ksi ja koko laitekanta uusitaan samalla. Kaikki sujui kuin Strömsössä. Sain Pharmadatalta kädestä pitäen apua apteekin vaihdoksessa, uuden vastaanotossa ja vanhan luopumisessa. Lisäksi huomioitiin siirtymiseni Salix-apteekkiin ja siellä sitten myöhemmin superhyvän käyttöönottopaketin myötä siirtyminen pd3:een.
Prosessi oli huomattavasti lyhyempi kuin edellisellä kerralla. Apteekin vastaanottamisesta vajaan 3 kuukauden kuluttua ja 5 viikon sisäänajon jälkeen meillä oli käytössä hieno pd3 ja bonuksena uusi konekanta. Henkilökunta harjoitteli säntillisesti ja motivoituneesti ohjelman käyttöä. Harjoitusvuorot laitettiin työvuorolistoihin. Neljälla koneella oli demo, joten jonottaa ei tarvinnut. Saimme myös check-listan jotta siirtyminen olisi mahdollisimman jouhevaa. Siivottiin tiedostoja ja asiakasrekistereitä jne. Omien aivojen käyttö oli sallittua, mutta sen verran hyvät olivat ohjeet, että ei aivoja tarvinnut ylikuormittaa.
Ensimmäinen pd3-aamu oli ihan normaali aamu sillä erotuksella, että reseptinkäsittely oli nopeampaa ja näppärämpää. Tilastot tulostuvat nappia painamalla ja mahdollisuuksia on vaikka kuinka. Käytössämme on pd3:n lisäksi kaikki Pharmadatalta saatavissa olevat apuohjelmat ja päivittäistä työskentelyä helpottavat palvelut, joten asiakastyöhön jää mukavasti aikaa eikä palvelun laadusta tarvitse tinkiä.
Minulla on nyt jo toinen pd3-järjestelmä käytössä. Jos vielä vaihtaisin apteekkia, niin tulisi kolmaskin, jos vastassa sattuisi olemaan jokin muu kuin pd3. Ihan siksi, että ei tarvitse servereitä eikä tarvitse huolehtia päivityksistä ja systeemi on vertaansa vailla. Palvelu pelaa, kun sitä tarvitsee ja apu on aina lähellä ilman ylimääräisiä palvelumaksuja. Vanhemmiten ihmisestä tulee mukavuudenhaluinen, nääs.
Mutta en mina enää ikinä vaihda apteekkia. Ehkä.
Christel Monni
Apteekkari / apotekare
Ketjujohtaja, Laatuapteekit
Tikkurilan Ykkösapteekki