
”pd³-järjestelmän käyttöönotto on ollut kuin synnytys,” apteekkari Tiina Heikkilä ja tekninen apulainen Valtteri Uotila Vaasan Keskusapteekista kertovat. Toukokuussa 2017 apteekki muutti uusiin valoisiin tiloihin torin laidalle. Päätös apteekkijärjestelmän uudistamisesta syntyi jo noihin aikoihin. Odotusaika alkoi. ”Moderni pd³-järjestelmä sai vihdoin päivänvalon lokakuussa 2018. Uusi järjestelmä on nykyaikainen ja visuaalisesti tyylikäs,” apteekkari tyytyväisenä toteaa.
Haastatteluhetkellä apteekissa oli uuden apteekkijärjestelmän toinen käyttöönottopäivä. Kaikki viisi palvelupistettä olivat täydessä toiminnassa ja takatilassa tehtiin 350 asiakkaan annosjakelua. Tietojärjestelmän vaihdosta huolimatta apteekin toiminta sujui katkoitta ja asiakaspalvelu toimi sujuvasti.
Apteekin oma pd³-Velho
Käyttöönottopäivänä ilmapiiri apteekissa on erinomainen. ”Kaikkien työntekijöiden asenne uuteen pd³-järjestelmään on positiivinen, sillä onhan tämä merkittävä loikka nykyaikaiseen tietojenkäsittelyyn. Ensimmäisen käyttöönottopäivän jälkeen pidimme palaverin, jossa kävimme edellisen päivän oppeja läpi. Kouluttajat ovat olleet tehokkaita ja vinkkejä sekä kirjallisia ohjeita on jaettu myös apteekin intrassa eli Prestossa,” Tiina avaa taustalla olevia tekijöitä.
Yhden työntekijän innostus uuttaa apteekkijärjestelmää kohtaan on ylivoimaisesti suurin. Hymy ja ilo uudesta järjestelmästä loistavat pd³-Velhoksi nimitetyn Valtteri kasvoilta. Positiivista palautettakaan ei säästellä. ”pd³ on niin looginen ja sen logiikka helppo omaksua. Järjestelmä ohjaa käyttäjäänsä ja kertoo mitä tulee tehdä. Jos kuitenkin eksyy väärälle reitille, se antaa ilmoituksen ja paluu takaisin on helppoa. Funktionäppäimillä työ sujuu joutuisasti ja ne on helppo omaksua. Ne tulevat jo nyt selkäytimestä,” Valtteri innoissaan kertoo.
Kauanko ”Velho” onkaan harjoitellut? ”Noin kaksi kuukautta sitten saimme tunnukset koulutusympäristöön. Siitä lähtien kävin päivittäin harjoittelemassa. Aidossa ympäristössä ohjelmiston selailu auttoi oppimisessa,” Valtteri yksinkertaistaa järjestelmän omaksumista. ”Kuusi työntekijäämme kävi lisäksi Seinäjoen keskusapteekissa tutustumassa työskentelyyn aidossa pd³-apteekissa. Vierailun myötä moni asia selkeni entisestään, ja asiat loksahtelivat kohdalleen,” Tiina lisää valmistautumisesta.
Entä ne kovasti pelätyt virheet? ”Virheitä ei kannata pelätä. Kerran minulla oli yksi täppä väärässä paikassa ja tulostin kerralla tarrat kaikille apteekin tuotteille. Nyt tiedän jättää tämän täpän laittamatta,” Valtteri naurahtaa.
”Rohkeutta työskentelyyn ja heittäytymistä yhteistyöhön ohjelman kanssa!” Tiina ja Valtteri yhdessä toteavat.
Kasvua – kasvua
”Olemme innoissamme, että pd³-järjestelmässä meillä jokaisella on mahdollisuus luoda oma personoitu etusivu, jossa on omaa tehtävää ja työskentelyä palveleva näkymä,” Tiina iloisena kertoo. Näkymien luominen on koettu helpoksi ja niiden rakentaminen on jo aloitettu. Kiitosta saa myös toimikorttikirjautuminen, jonka ansiosta omat asetukset säilyvät jokaisessa kirjautumisessa.
”Kaikki ovat ihastuneita pd³:n. Jatkossa kaikki toiminnat tapahtuvat siellä. Kahdessa päivässä toimintojen tehostumista on havaittu mm. reseptinkäsittelyssä, tavaranpurussa ja jälkitoimitusten käsittelyssä,” Tiina tyytyväisenä toteaa, ja jatkaa ”ja ne suodattimet! Uskon että kaikki työntekijämme tulevat rakastamaan filtteröintiä!”.
Suodattimet, eli datamassan poimintakriteerit, mahdollistavat pd³:ssa mm. muita apteekkiohjelmia tarkemman ja monipuolisemman tuotteiden, tuoteryhmien ja asiakkaiden tietojen rajaamisen. Tällöin suuresta tietomassasta päästään aikaisempaa yksityiskohtaisempaan ja tarkempaan analyysiin. ”Mitä ikinä haluankin tarkastella, saan sen nyt näytölle,” Tiina toteaa suodattamisen hyödystä.
”Käymme nyt kiinni arkeen ja otamme kaiken hyödyn irti pd³:sta – kehitymme yhdessä ohjelman kanssa,” Tiina lopuksi toteaa.