Testaajat innostuivat Omapd:n visuaalisuudesta ja käyttäjä­ystävällisyydestä

Pharmadata on järjestänyt asiakkailleen kevään aikana useita Omapd:n testaustilaisuuksia. Osallistujat ovat pitäneet tilaisuuksia innostavina ja antoisina. Uudesta apteekkijärjestelmästä heille jäi etenkin mieleen sen helppokäyttöisyys ja visuaalisuus. ”Todella koin, että vuoropuhelu Pharmadatan ohjelmistokehittäjien ja meidän testaajien välillä toimi hyvin – meitä kuunnellaan. Omapd:sta jäi minulle mielikuva selkeänä ja helppokäyttöisenä apteekkijärjestelmänä”, Kirkkonummen apteekin proviisori Annika Dahlström kertoo.

Säynätsalon apteekin apteekkari Klaus Lantela arvostaa suuresti Pharmadatan asiakkaidensa kanssa käymää vuoropuhelua. Lantela osallistui keväällä Pharmadatan uuden, pian markkinoille tulevan Omapd-apteekkijärjestelmän verkkotestaukseen. Kokemus oli hänestä mielenkiintoinen.

”Haluan olla kehitysvaiheessa mukana vaikuttamassa siihen, millainen järjestelmästä tulee. Minulle on tärkeää, että työkalu jota käytän päivittäin, on toiveideni mukainen. On positiivista huomata, miten avosylin toiveita otetaan vastaan”, Lantela kertoo.

Pharmadata on toteuttanut kevään aikana useita Omapd:n testaustilaisuuksia sekä verkossa että paikan päällä yhtiön toimitiloissa. Tilaisuuksiin on osallistunut useita kymmeniä apteekkilaisia ympäri Suomen. Tapahtumia on ollut yhteensä kahdeksan neljästä eri aiheesta.

”Järjestämme erilaisia testaustilaisuuksia, koska haluamme tehdä ohjelmistosta käyttäjiensä näköisen. Haluamme, että apteekkilaiset aidosti pitävät siitä ja haluavat sitä käyttää. Meille on tärkeä nähdä, miten käyttäjät oikeasti käyttävät ohjelmistoa työssään. Näin ymmärrämme kehitystoiveet syvällisemmin”, Pharmadatan asiakkuuspäällikkö Jarno Lipponen kertoo.

Säynätsalon apteekin apteekkari Klaus Lantela.

Omapd:n selkeys ja visuaalisuus tekivät vaikutuksen

Myös Kirkkonummen apteekin proviisori Annika Dahlström piti testaustilaisuutta antoisana. Helppokäyttöisyys ja käyttäjäystävällisyys jäivät hänelle Omapd:sta ensimmäisinä mieleen. Omapd oli hänen mielestään myös visuaalinen ja selkeä.

”Ulkonäkö on aivan erilainen kuin pd³:ssa, jota olen käyttänyt vuosia. Ohjelmistossa oli paljon tuttuja asioita, mutta ne oli esitetty aiempaa selkeämmin ja visuaalisemmin. Paljon on myös uutta”, Dahlström sanoo.

Säynätsalon Lantela on samaa mieltä. Omapd on hänen mielestään pd³:een verrattuna helposti hahmotettava, visuaalinen ja selkeä. Lantela nostaa myös esiin selkeitä uudistuksia, jotka helpottavat apteekkilaisen arkea.

”Tärkeimmät toiminnot ovat näkyvissä käyttäjän työpöydällä. Omapd:ssa ei tarvitse availla erikseen valikoita, mikä sujuvoittaa työskentelyä. Toinen hieno juttu on myös Neuvo-verkkosivuston toiminta. Ohjeiden löytämiseen ei tarvitse Omapd:ssa käyttää aikaa, koska Neuvo-ohjeet ovat koko ajan auki ja kulkevat vierellä”, Lantela kertoo.

”On ollut ilo huomata, että palautteita ja toiveita otetaan vastaan ja ne otetaan vakavasti. Monet testaajilta tulleet muutosehdotukset ovat jo tulleet tuotantoon”, hän lisää.

Lisäksi sekä Säynätsalossa että Kirkkonummella on käytössä pd³:een yhdistetty EasyMedi-tilausjärjestelmä. Tämä yhteys luonnollisesti säilyy myös Omapd:n kanssa.

Kirkkonummen apteekin proviisori Annika Dahlström.

”Pharmadatan asiakaspalvelu on timanttia”

Lantela antaa vuolaat kiitokset Pharmadatan asiakaspalvelulle sekä myynnissä että Service Deskissä.

”Pharmadatan asiakaspalvelu on timanttia! Oli kyse isosta tai pienestä asiasta, niin he ottavat asian hoitaakseen ja asiat tapahtuvat nopeasti. Asiakkaat ovat selkeästi Pharmadatalle tärkeitä”, Lantela sanoo.

Lipposen kanssa testaustilaisuuksia vetänyt Pharmadatan projektipäällikkö Johanna Palvimo kehuu kaikkien testitilaisuuksiin osallistuneiden aktiivisuutta. Pharmadata on osa Apteekkariliittoa. Asiakkaiden kuunteleminen on siksi yhtiölle erityisen tärkeää.

”On hienoa, että tilaisuudet ovat aidosti vuorovaikutteisia ja osallistujat esittävät kysymyksiä ja kehitysideoita. Jokainen idea ja ehdotus myös rekisteröidään ja käsitellään”, Palvimo kertoo.

”Pidän siitä, että ala kehittyy ja tapahtuu jatkuvasti uusia asioita. Toivon, että kehitystyö jatkuu ja Omapd tulisi mahdollisimman pian käyttöön”, Kirkkonummen Dahlström kertoo.

”Omapd on ensi puraisulla selkeä ja helposti omaksuttava”

Loviisan Uusi Apteekki on yksi Pharmadatan uuden Omapd-apteekkijärjestelmän ensimmäisistä pilottikäyttäjistä. Apteekkari Mikko Tainion ensi kokemus Omapd:sta on positiivinen. ”Perustoiminnallisuudet toimivat jo todella hyvin. Omapd on selkeä, visuaalinen ja johdonmukainen. Oli hyvä päätös lähteä mukaan kehitystyöhön ja henkilökunta on myös ollut innostunutta.”

Loviisan Uuden Apteekin apteekkarilla Mikko Tainiolla on takanaan kiireinen viikko, kun apteekki otti pilottikäyttöönsä Pharmadatan uuden Omapd-apteekkijärjestelmän. Yönsä Tainio on nukkunut viikon hektisyydestä huolimatta hyvin.

”Minulla on positiiviset fiilikset. Yllättävän hyvin pärjäämme, emmekä enää tarvitse edes tukea paikan päällä. Henkilökunta on ollut innostunutta ja asennoitunut hienosti. Oli hyvä päätös lähteä tähän mukaan”, Tainio kertoo.

Perusasiat ovat Tainion mukaan Omapd:ssa kunnossa. Tavaran tilaaminen, laskutus ja reseptinkäsittely ovat toimineet todella hyvin. Yksityiskohtia on pystytty hiomaan nopeasti toivotunlaisiksi.

Uudella ohjelmistolla on jo ehditty Loviisassa toimittaa noin pari tuhatta reseptiä. ”Joten olemme jo saaneet tuntumaa uuteen järjestelmään.”

Parasta Omapd:ssa on Tainion mukaan sen selkeys ja johdonmukaisuus. Selainpohjaisuus tekee ohjelmistosta visuaalisen. Käytännön työtä auttaa, kun esimerkiksi kirjainkokoa pystyy helposti tarvittaessa suurentamaan.

”Ensi puraisulla ohjelmisto vaikuttaa visuaaliselta, selkeältä ja nopeasti omaksuttavalta”, Tainio kertoo.

Loviisan Uuden Apteekin apteekkari Mikko Tainio palvelemassa asiakasta Omapd:n käyttöönottopäivänä.

Pilottiprojekti oli hyvä päätös

Tainio nauttii kehitystyössä mukana olemisesta.

”Kun kuulin, että Pharmadatalta oli tulossa seuraava versio ja että sen kehitystyöhön oli mahdollista osallistua, ilmoitin heti olevani valmis pilottiin.”

Loviisan Uudessa Apteekissa työskentelee Tainion lisäksi yksi proviisori, neljä farmaseuttia ja tekninen henkilö sekä jonkin verran keikkatyötä tekeviä apteekkilaisia. Pharmadata järjesti henkilökunnalle koulutusta sekä verkossa että paikan päällä. Jokainen työntekijä sai kaksi tuntia henkilökohtaista koulutusta uudesta ohjelmistosta.

”Yksi työntekijöistämme tuli käyttämään Omapd:ta ilman koulutusta ja piti ohjelmistoa heti selkeästi helppokäyttöisempänä kuin pd³.”

Kaiken kaikkiaan Tainio on tyytyväinen, että lähti mukaan pilottiin.

”Oli onnistunut päätös lähteä kehittämään seuraavan sukupolven apteekkijärjestelmää. Positiivisia terveisiä haluan lähettää pharmadatalaisille. Kun saamme pienet asiat vielä hiottua, niin hieno tulee!”

”Ihmiset ovat olleet meillä rohkeita ja valmiita kokeilemaan uutta. Iso kiitos myös meidän henkilökunnallemme”, Tainio lisää.

Pharmadatan EasyMedi vei tilausten tekemisen uudelle tasolle – ”säästää aikaa ja tuo joustoa”

EasyMedin tarina alkoi vuonna 2007 porilaisessa mainostoimisto BM&M:ssa. Pharmadatan omistuksessa EasyMedi on ollut jo vuodesta 2016 lähtien ja uusin EasyMedi 3 on täysin Pharmadatan kehittämä. ”EasyMedi vapauttaa apteekkilaiset tekemään tilausasioita silloin, kun on itselle sopiva hetki. Verkkopohjainen tilauspalvelu säästää valtavasti apteekkihenkilökunnan resursseja – siinä sen suosion salaisuus”, EasyMedin kehityksessä alusta asti mukana toiminut Harri Havulinna kertoo.

Suuren suosion saavuttanut Pharmadatan digitaalinen tilauskanava EasyMedi on käytössä jo lähes 400:ssa Suomen pääapteekissa. Tämän lisäksi monet sivuapteekit käyttävät pääapteekin kanssa yhteistä lisenssiä EasyMedistä. Kun Pharmadata osti seitsemän vuotta sitten EasyMedin, tilauspalvelulla oli noin sata lisenssiä.

Nykyinen EasyMedi 3 -versio on alusta asti kokonaan Pharmadatan kehittämä ja rakentama. Se on yhdistettävissä pd³- ja Omapd -järjestelmiin, mutta sopii hyvin käytettäväksi myös kaikkien suomalaisten apteekkijärjestelmien rinnalla.

”On hämmentävää, että moni ei edelleenkään tiedä, että EasyMedi on Pharmadatan tuote. Kun Pharmadata tuli mukaan kuvioihin, EasyMedin uskottavuus nousi merkittävästi. Myös lisenssimäärät ovat nelinkertaistuneet tänä aikana”, Pharmadatalla EasyMedin tuotepäällikkönä toimiva Harri Havulinna kertoo.

EasyMedi syrjäytti vihkot ja faksit

Ennen verkossa toimivaan EasyMediin siirtymistä tilaukset otettiin apteekeissa vastaan esimerkiksi niin, että tilaaja toi apteekkiin vihon tai paperilapun, johon asiat oli kirjoitettu käsin.

”Paperilaput ja puhelimella tilaaminen on ollut yleistä – eikä ole kauaa siitä, kun kuulin jopa faksia jossain vielä käytettävän”, Havulinna kuvailee.

Vuonna 2007 mediayhtiö BM&M:ltä tiedusteltiin, pystyisivätkö he keksimään keinoa, jolla sujuvoittaa apteekin tilausten tekemistä hoivakoteihin. BM&M teki työtä käskettyä ja kehitti ensimmäisen yksinkertaisen järjestelmän tilausten käsittelyyn apteekeissa.

”Vaikka ensimmäinen järjestelmäversio oli hyvin simppeli, eikä siinä ollut esimerkiksi potilasrekisteriä, vei se heti tilausten käsittelyn apteekeissa uudelle tasolle”, Havulinna kertoo.

Seuraavan kolmen vuoden aikana Havulinna myi apteekkeihin noin kaksikymmentä EasyMedi-lisenssiä pääasiassa Lounais-Suomeen.

Kun vuonna 2010 EasyMedin ensimmäinen versio otettiin käyttöön eräässä apteekissa, apteekkarilla oli heti paljon ideoita tilauspalvelun edelleen kehittämiseksi. Näiden ideoiden pohjalta lähti liikkeelle seuraavan version kehittäminen. EasyMedi 2 valmistui vuonna 2011, ja se lisäsi selkeästi volyymiä toiminnan ympärillä.

”Kakkosversio oli jo ihan soiva peli. Olimme muun muassa saaneet käyttöömme Apteekkariliiton ylläpitämän tuoterekisterin, ja tilaaja pystyi valitsemaan tilauksille tuotteet suoraan tästä tuotetaksasta.”

Pharmadatan EasyMedin tuotepäällikkö Harri Havulinna.

Pharmadata toi EasyMedille uskottavuutta

Pian tämän jälkeen myös Pharmadata kiinnostui EasyMedistä. Kun EasyMedi esiteltiin Pharmadatan myyntijohtaja Juha Aintilalle ja kehitysjohtaja Jukka Nurmelle, totesivat he heti EasyMedin tukevan Pharmadatan tuotteita ja toimintaa. Yhteistyö alkoi seuraavilla Apteekkaripäivillä, kun EasyMediä esiteltiin Pharmadatan osastolla.

”EasyMedin ympärillä kävi kova kuhina. Kiinnostuneita apteekkilaisia pyöri kyselemässä tuotteesta, eikä tämä jäänyt pharmadatalaisilta huomaamatta”, Havulinna kertoo.

Vuonna 2014 toiminta oli kehittynyt pisteeseen, jossa EasyMedi oli syytä eriyttää omaksi yhtiöksi. BM&M perusti yhdessä alalla toimivan sijoittajaryhmän kanssa EasyMedi Healthcare Oy:n. Yhteistyö ja yhteiset esiintymiset Pharmadatan kanssa jatkuivat, ja vuonna 2016 Pharmadata osti EasyMedi Healthcare Oy:n ja sulautti sen itseensä vuonna 2018.

”EasyMedin uskottavuus luonnollisesti kasvoi Pharmadata-omistuksen myötä, ja lisenssien määrä alkoi kasvaa vauhdilla. EasyMedi on jo selkeä markkinajohtaja – markkinaosuus nykyisin jo noin 60 prosenttia – ja kauppoja tehdään edelleen.”

Nextille levelille

Mikä EasyMedissä sitten vetoaa?

Havulinnan mukaan EasyMedi on muuttanut kokonaisvaltaisesti tilausten ja annosjakelun muutosilmoitusten tekemisen, vastaanottamisen ja käsittelyn. EasyMedi saakin asiakkailta jatkuvasti paljon kiitosta.

”Entisellä lippulappusysteemillä ja puhelinsoitoilla tilausten käsittely oli valtavan työlästä ja vei paljon aikaa apteekin henkilökunnalta, ja oli työlästä myös tilaajille. EasyMedi on vapauttanut tilaajat tekemään tilauksia silloin, kun on heille sopiva hetki – vaikka ilta- tai yövuorossa. Apteekissa tilauksia on helppo käsitellä silloin, kun siihen on sopiva hetki. EasyMedi säästää siis sekä apteekeissa että tilaajapuolella resursseja muihin töihin.”