Arvonlisävero nousee – Mitä siitä seuraa apteekille?

Hymyilevä ihminen puun edessä.

Arvonlisäveron muutos tekee elo-syyskuun vaihteesta tavallista kuunvaihdetta kiireisemmän. Muutokseen voi kuitenkin varautua jo hyvissä ajoin.

Yleinen arvonlisäverokanta nousee syyskuun alussa 25,5 prosenttiin. Tähän asti Suomen arvonlisäverokanta on aina ollut tasaluku. Puolikas prosenttiyksikkö voi aiheuttaa ongelmia joissain vanhemmissa taloushallinnon ohjelmissa, mutta Pharmadatan ohjelmistoille se ei tuota vaikeuksia.

– Kun muutos tuli tietoon, varmistimme heti, että ohjelmassa on valmius 25,5 prosentin arvonlisäveron käsittelyyn, Pharmadatan suunnittelupäällikkö Outi Dahlgren (kuvassa) sanoo.

Pharmadatan asiantuntijat valmistelevat ohjelmiston kuntoon syyskuun muutosta varten. He esimerkiksi varmistavat, että oikea prosentti näkyy ohjelmassa kaikissa tarvittavissa paikoissa sekä kaikissa tulosteissa.

– Arvonlisäveron muutos vaikuttaa moneen asiaan, mutta se on joka tapauksessa sellainen muutos, joita tulee säännöllisesti ja siihen on hyvin aikaa varautua, Dahlgren kertoo.

Elokuun aikana apteekeissa tehdyt tapahtumat käsitellään loppuun 24 prosentin arvonlisäveron mukaan ja syyskuun alusta alkaen tehdyt tapahtumat käsitellään korkeamman arvonlisäveroprosentin mukaan.

Neuvosta löytyy lisää tietoa

Apteekeissa tulee pohdittavaksi, kuinka yleisen arvonlisäveron korotus näkyy hinnoissa. Jos muutos siirretään hintoihin, se edellyttää myös hyllyissä olevien hintojen muuttamista ja teettää työtä elo-syyskuun vaihteessa.

– Jos sähköiset hintanäytöt ovat käytössä, ei apteekissa tarvitse tulostaa hyllytarroja erikseen vaan hinnat päivittyvät automaattisesti. Silloinkin on tärkeä varmistaa, että esimerkiksi kaikissa asiakkaille toimitettavissa dokumenteissa näkyy oikea arvonlisäveroprosentti.

Dahlgren kertoo, että Neuvosta löytyy apteekeille muistilista asioista, jotka kannattaa käydä läpi arvonlisäveromuutoksen yhteydessä.

– Pyrimme siihen, että muutos on apteekeille mahdollisimman helppo ja jouheva, mutta esimerkiksi hinnoittelu apteekkien pitää tehdä ja miettiä itse.

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa

Kaikki artikkelit