Etelä-Haagan apteekissa Salix vaihtui Omapd-järjestelmään

Etelä-Haagan apteekki harppasi marraskuun alussa uudelle vuosituhannelle, kun apteekissa pitkään käytössä ollut Salix-järjestelmä vaihtui Pharmadatan nykyaikaiseen Omapd-järjestelmään. Apteekkari Mikko Käenmäki on uudistuksesta innostunut: ”Omapd:n visuaalisuus ja intuitiivisuus ovat erinomaisia – olen päässyt itse nopeasti kiinni perustekemiseen.”

Etelä-Haagan apteekin apteekkari Mikko Käenmäki kuvailee Omapd:tä suoraviivaiseksi ja nopeaksi apteekkijärjestelmäksi. ”Reseptinkäsittely on Omapd:ssa selkeää kuten osasin odottaakin. Järjestelmän visuaalisuus on myös hienoa.”

Salix-järjestelmä oli Etelä-Haagan pääapteekissa ja sen sivuapteekki Pikku Huopalahdessa käytössä useita vuosikymmeniä. Muutos henkilökunnalle oli siten suuri. Käenmäki itse on ollut apteekkarina Etelä-Haagassa reilun vuoden. Tätä ennen hän oli käyttänyt pitkään MAXX-järjestelmää.

Salix-järjestelmällä on pitkä ja kunniakas historia apteekkialalla, mutta teknologian huima kehitys mahdollistaa Omapd-järjestelmässä valtavan määrän ominaisuuksia ja työkaluja, joita Salix ei tarjoa.

”Kyllä nyt oli aika vaihtaa ja hypätä nykyaikaan. Salix oli hyvä ja toimiva järjestelmä, mutta aika on ajanut luonnollisesti sen ohi”, Käenmäki sanoo.

”Päivitysten sijasta voin nyt keskittyä apteekkitekemiseen” – Hyvästit päivityksille

Merkittävänä apteekkiarkea helpottavana asiana Käenmäki nostaa esille visuaalisuuden ja intuitiivisuuden lisäksi Omapd:n pilvipohjaisuuden, josta hänellä ei ole aiempaa kokemusta.

”Pilvipohjaisuus on äärimmäisen hyvä asia. Nyt ei tarvitse enää varmuuskopioida palvelimia tai muistaa päivityksiä. Kaikki on automaattista, kuten vuonna 2023 kuuluukin olla. Mielelläni keskityn apteekkitekemiseen päivitysten sijasta.”

Analytiikkatyökaluihin Käenmäki ei ole päässyt toistaiseksi juurikaan tutustumaan, sillä Salixiin ei kertynyt analytiikkatietoa, jonka olisi voinut siirtää uuteen järjestelmään.

”Odotan kovasti, että dataa alkaa kertyä ja saan nähtäväksi apteekkarin työtä tukevia hienoja kuvaajia ja kaavioita.”

Intoa ja ihmetystä uuden äärellä

Henkilökunta on ottanut uuden järjestelmän vastaan innolla ja ihmetyksellä. Osa työntekijöistä on käyttänyt koko tähänastisen työuransa Salix-järjestelmää, joten muutos on ollut suuri. Uuden oppimista on paljon, koska mukana on paljon nykyaikaisia uusia työkaluja.

”Henkilökunnalla on paljon uusien asioiden ja termien oppimista. Muutosvastarintaa ei kuitenkaan ole ollut. Harjoitusvideot ja koulutuspaketti ovat toimineet hyvin – mutta paras oppi tulee käytännön kautta asiakastyötä tekemällä”, Käenmäki sanoo.

Pharmadatalaisia oli ensimmäisten päivien aikana paikan päällä neuvomassa uuden järjestelmän käyttöä. He saavat Etelä-Haagan henkilökunnalta kiitosta avuliaisuudesta sekä siitä, että ottivat hyvin vastaan kehitysideoita ja toiveita.

Apteekkarin silmissä kaikki on sujunut ja toiminut hyvin. Eteen tulleet haasteet on ratkaistu nopeasti.

”Todella hyvin olemme saaneet tukea kaikin puolin. Aluksi olimme tukeen ahkerasti yhteydessä ja henkilökunnalla oli pää hieman pyörällä. Homma on kuitenkin toiminut prosessin aikana hienosti. Hetkeäkään minulla ei ole ollut tunnetta, etteikö tämä projekti menisi maaliin”, Käenmäki kertoo.

Hän kertoo itse innostuvansa uuden oppimisesta. ”Nautin siitä, että pääsen nyt työssäni oppimaan uutta ja haastamaan itseäni. Odotan ilolla Omapd:n eri ominaisuuksiin tutustumista.”

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa

Kaikki artikkelit