Omapd:n tietoturva perustuu nykyaikaiseen teknologiaan – ”Kaikki pelissä tietoturvan vuoksi”

Apteekkien tietoturva on nykyisessä maailmantilanteessa jatkuvalla koetuksella. Pharmadatan uusi Omapd-apteekkijärjestelmä tarjoaa kokonaisvaltaiset ja nykyaikaiset suojamekanismit tietoturvauhkia vastaan. Esimerkiksi virusturva on automatisoitua. Apteekkien yleisin tietoturvauhka on tunnusten kalastelu sähköpostissa. ”Tiedossamme ei ole, että yksikään murtautumisyritys olisi asiakasapteekkeihimme onnistunut”, Pharmadatan it-palvelutoimintojen päällikkö Mikko Niskanen ja it-hankepäällikkö Riikka Affleckt-Christiansen kertovat.

Yritykset murtautua apteekin omiin palveluihin lisääntyvät jatkuvasti. Tietoturvauhkien lisääntyminen vaatii jatkuvaa hereillä oloa Pharmadatalta ja sen kumppaneilta.

Pharmadatan uusi Omapd-apteekkijärjestelmä hyödyntää uusinta teknologiaa – esimerkiksi automatisaatiota ja tekoälyä – kaikilla tietoturvan eri tasoilla oli kyseessä palomuuri, konesali tai työasema. Microsoftin tekoälypohjaiset ratkaisut oppivat myös jatkuvasti uutta tietoturvauhkista ja niiden hallinnasta.

”Uudet nykyaikaiset ratkaisut vapauttavat apteekit keskittymään omaan liiketoimintaansa, kun päivitykset ja uhkien hallinta hoituvat automaattisesti. On merkittävä asia, ettei tietoturvan taso riipu tänä päivänä siitä, onko ihminen esimerkiksi nukkumassa”, Pharmadatan Niskanen kertoo.

Kaikki suojamekanismit käytössä

Suomen Nato-jäsenyys on osaltaan lisännyt rikollista toimintaa. Apteekkien tietoturvaa uhkaavat yleisimmin rikollisten yritykset löytää internetin kautta ulkoisia kanavia murtautua johonkin apteekin palveluun. Sähköpostiin tulevien kalasteluyritysten tarkoituksena on murtautua apteekin palveluihin, kuten työasemaan.

Verkkoskannaukset ovat kalasteluiden lisäksi yleinen tietoturvauhka. Tietoturvan kannalta on tärkeää, että turvapäivitykset ovat ajan tasalla. Pharmadatan virustorjunta on nykyaikaista ja automatisoitua. Teknologia osaa myös päivittää itse itsensä.

”Skannausten kohteena ovat yritysten julkiset osoitteet. Vähän niin kuin kyseessä olisivat katuosoitteet, joissa joku käy koputtelemassa, asuuko täällä joku. Rikolliset toimijat käyvät katsomassa tietoliikenneportteja, ovatko ne jääneet vahingossa auki”, Affleckt-Christiansen kertoo.

pd Kilpi suojaa koko elinkaaren

Pharmadatan ympäristössä tietoturvaan on panostettu useilla eri keinoilla.

1. Suojattu yhteys konesaliin. Yhteydet Pharmadatan ohjelmistojen taustalla toimivaan keskitettyyn konesaliin eivät kulje julkisen internetin vaan apteekkiverkon kautta. Konesalitoimittaja Enfo Oyj:lla on käytössään alan laatusertifikaatti ISO 27001. ”Kumppanimme ovat tietoturvaan panostavia ja sertifioituja palveluntarjoajia.”

2. Suojattu työasema apteekeissa. Työasemien eheyden takaavat ajantasaiset, automatisoidut päivitykset ja virustorjunta. Uusi asia Omapd:ssa on, että apteekkien ei enää tarvitse huolehtia työasemien tietoturvapäivityksistä. Apteekit voivat nyt täysipainoisesti keskittyä apteekkiliiketoimintaan.

3. Suojattu identiteetti. Vahva tunnistautuminen on tärkein mekanismi identiteetin suojaamiseksi. Apteekkijärjestelmään tunnistaudutaan joko henkilökohtaisella toimikortilla tai 14 merkin salasanalla, joka sisältää isoja ja pieniä kirjaimia sekä erikoismerkkejä.

4. pd Kilpi suojaa koko työaseman ja sen tietoturvan elinkaaren. pd Kilpi on Omapd:n sisältämä työasemien tietoturvapaketti, joka pitää yllä ohjelmistopäivityksiä, työaseman palomuurin ja ohjelmistojen virustorjuntaa, sekä varmistaa työasemien tietoturvalliset asetukset. pd Kilpi takaa apteekeille ajantasaiset ohjelmistopäivitykset, haittaohjelmistojen havaitsemisen modernien työkalujen avulla sekä identiteetin suojaamisen.

”Rakennamme Pharmadatassa monivaiheista tietoturvaa. Tämä ei kuitenkaan poista käyttäjien vastuuta. On tärkeää, että jokainen käyttäjä noudattaa ohjeita ja huolehtii omasta kirjautumisestaan ja identiteetistään. Omiin käyttäjätunnuksiin tulisi suhtautua samalla tavalla kuin henkilökohtaisiin pankkitunnuksiin tai kotiavaimiin ”, Niskanen ja Affleckt-Christiansen painottavat.

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa

Kaikki artikkelit